Luottoresepti

Aikuiset-näyttelijä luottaa linssikeittoon

Anna Airola on viettänyt syksyllä aikaa Turussa Pikku naisia -näytelmän parissa. Kuva: Anna Airola.

Helmi Henell

Aikuiset-sarjan Oonana tunnetuksi tullut näyttelijä Anna Airola vinkkaa luottoreseptinsä, linssikeiton. 

–Tää on niin boring, kun kaikki ovat tehneet linssikeittoa, hän pahoittelee. 

Hyvä linssikeitto on kuitenkin aina hyvä linssikeitto. 

Airola valmistaa linssikeittoa erityisesti isommalle porukalle. Hän sanoo pitävänsä siitä, että saa kokata isolle määrälle ihmisiä ruokaa.

Airola kertoo arkensa olevan tällä hetkellä säpäleistä, mutta mukavaa. Hän elää töidensä puolesta useammassa eri kaupungissa ja kertoo olevansa paljon tien päällä. 

–Nyt on kuitenkin myös aika rauhallista, eikä töitä ole liikaa, hän pohtii. 

–On tullut pitkästä aikaa tehtyä kaikkea, mitä ei ehtinyt silloin kun opiskeli, ja se on kyllä ollut kivaa, hän lisää. 

Airola on päässyt viimeisen vuoden aikana kokeilemaan myös Turku-elämää. Kokkolasta kotoisin oleva ja Helsingissä pitkään asunut näyttelijä on viime keväästä saakka ollut mukana Turun kaupunginteatterin Pikku naisia -näytelmässä Bethinä.

Turku on aiemmin ollut Airolalle lähinnä lomakaupunki, mutta on kaupunkiin liittynyt romanttinenkin suhde. 

–Vanhempani ovat asuneet, opiskelleet ja tavanneet täällä, Airola kertoo. 

Kotiseuturakkaita turkulaisia tunnetusti aina kiinnostaa, mitä omasta kotikaupungista ajatellaan. Airola kertoo Turussa viihtyneensä. Tutuksi ovat tulleet niin keskusta-alue monine kirpputoreineen kuin Ruissalokin ulkoilumahdollisuuksineen.

Anna Airolan linssikeitto: 

Raaka-aineet: 

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

1 tlk tomaattimurskaa

pari porkkanaa

puolikas kukkakaali tai jotakin muuta kasvista tai juuresta sesongin mukaan

2 dl kuivia punaisia linssejä 

2dl kookoskermaa

kurkumaa

jauhettua korianteria

currya tai currytahnaa

tuoretta tai jauhettua chiliä

suolaa

pippuria

sitruunan mehu

Valmistus

1. Silppua sipuli ja valkosipuli, pilko kasvikset. Kuumenna oliiviöljyä kattilassa. Kuullota sipulit curryn, korianterin ja chilin kanssa. 

2. Lisää kattilaan pilkotut kasvikset, ja pyörittele niitä siellä hetki. Lisää tomaattimurska ja lisää sama määrä vettä. Huuhtele linssit siivilässä ja lisää ne joukkoon. Sekoittele ja anna kiehua kunnes linssit ovat kypsiä, ainakin 10 min. Lisää vettä tarvittaessa. 

3. Lisää suola, pippuri ja sitruunan mehu. Soseuta sauvasekoittimella.

Tarjoile leivän ja tuoreiden yrttien kanssa (ja sovella miten itsestä parhaalta tuntuu)!