Luottoresepti

Maissikeitto dekaanin kokkikirjasta

Dekaanin luottoresepti on helppo maissikeitto, jossa tärkeimpiä ainesosia on vain kaksi: tomaattimurska ja maissi. Kuva: Jaakko Suominen.

Sulo Vierula

Humanistisen tiedekunnan dekaani Jaakko Suominen kertoo omana opiskeluaikanaan käyneen arkipäivisin opiskelijaravintoloissa ja kotona syöneensä useimmiten kevyemmin, kuten leipää ja hedelmiä.

–Opiskelijaravintolat ovat tärkeitä myös nykyisin, koska niiden kautta ruokailuun tulee vaihtelua. Jos kokkaa aina kotona, on mahdollista, että tulee valmistettua usein samaa ruokaa, ja tämä käy helposti yksipuoliseksi, Suominen sanoo.

Ruokakaappinsa kulmakivenä Suominen kertoo olleen opiskeluaikoina pastan, erilaisten makaronien ja spagetin.

–Ehkä olisi voinut olla jotain monipuolisempaakin, mutta niistä oli helppo valmistaa monia eri reseptejä. Nykyisinkin kuivakaapissa on aina muutamaa tiettyä pastaa, Suominen sanoo.

–Vaikka tämä ei ole varsinaisesti ruoanlaittoni kulmakivi, olen syönyt aina todella paljon kurkkua. Viime vuonna tasavuotissyntymäpäivänäni serkkuni toi minulle lahjaksi kurkun. Jos se loppuu, on lähdettävä kauppaan hakemaan lisää, Suominen kommentoi.

Suomisesta olisi todella tärkeää, että ateriatuki pysyy ja opiskelijat pystyvät jatkossakin hyödyntämään ruokailua opiskelijaravintoloissa. Ruuan monipuolisuuden lisäksi tässä tulee hänen mukaansa myös sosiaalisuuden näkökulma eli tulee lähdettyä kotoa ja nähtyä ystäviä, mikä on myös oman jaksamisen kannalta tärkeää.

Dekaani kannustaa reseptien vaihtamiseen sekä uusien ainesosien kokeilemiseen resepteissä. Esimerkiksi satokausivihanneksia ja -juureksia voi testata porukalla, jos ne ovat itselle vieraita käyttää.

–Opiskelijalle hyvä työkalu ovat myös erilaiset ylijäämäruokaa myyvät sovellukset, kuten ResQ. Sovelluksissa myydään ravintoloiden ja kahviloiden ruokaa alennuksella, jotta ravintoloiden hävikki pienenisi, Suominen toteaa.

–Lisäksi joissakin ravintoloissa, kuten Fabbes Caféssa saa viimeisinä tunteina ennen sulkemisaikaa ostettua lounasruokaa kotiin alennettuun hintaan, Suominen vinkkaa.

Suomisen maissikeitto

Raaka-aineet:
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
1 pieni chili
½-1 litraa vettä
1 pakkaus tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
1 ruokalusikallinen sokeria (ruskeaa sokeria tai siirappia, jos on)
1-2 teelusikallista basilikaa tai muuta maustetta
1 paketti maissia tai 2 tuoretta maissintähkää
1 pieni kesäkurpitsa
1 paprika (suippo tai tavallinen)
maissilastuja

Valmistus:

  1. Pieni sipuli, valkosipuli ja chili. Leikkaa maissi sormenpaksuisiksi siivuiksi sekä kesäkurpitsa ja paprika suikaleiksi.
  2. Kuullota parin litran kattilassa tai pannussa sipuli, valkosipuli ja chili.
  3. Lisää kattilaan noin puolilleen vesi, tomaattimurska ja kasvisliemikuutio ja anna kiehahtaa.
  4. Lisää sitten maissiviipaleet ja anna kiehua miedommalla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  5. Laita kattilaan myös kesäkurpitsan suikaleet, sokeria ja basilikaa ja anna kypsyä miedommalla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  6. Lisää viimeiseksi paprikan suikaleet ja halutessasi maissilastuja ja anna kypsyä noin 7 minuuttia.
  7. Ota sitten levy pois päältä ja anna keiton kypsyä vielä noin 10 minuuttia. Voit laittaa keittolautaselle lisää maissilastuja ja kaataa keiton niiden päälle. Koristele halutessasi tuoreilla yrteillä. ole myöskään huono idea).