Uutinen

Proffan kellarin monet käänteet

Otto Haaki (vas.) ja Lassi Loijas jatkavat Proffan Kellarin yrittäjinä. Proffan Kellari Oy:ssa on mukana myös Sami Saksi. Kuva: Anita Komulainen.

Anita Komulainen

Keväällä 2024 opiskelijayhteisössä kuohahti, kun ravintola Proffan Kellari tiedotti joutuvansa lopettamaan nykyisissä tiloissaan. Muutoksen takana oli kiinteistön omistaja: Kiinteistö Oy Old Pool, joka oli vuokraamassa tilan toiselle yrittäjälle Keilapojat Oy:lle.

Proffan Kellari on kampusbaarina tunnettu ravintola, joka on saanut alkunsa 1982. Otto Haaki, yksi ravintolan osakkaista, aloitti ravintolassa baarimikkona jo 2006 ja on toiminut ravintolassa yhtenä yrittäjistä kahdeksan vuotta.

Proffan Kellarin vuokrasopimus oli ilmoitettu päättyväksi 31.7.2024. Yrittäjät olivat pyrkineet etsimään jatkopaikkaa syksystä 2023. Uutta tilaa ei löytynyt, sillä baarin haluttiin pysyvän kampusalueella.

Ravintola tiedotti opiskelijoita tulevasta muutoksesta ja todennäköisestä Proffan Kellarin lopettamisesta 24. huhtikuuta sähköpostitse.

–Ajattelimme, että vappuviikko on hyvää aikaa, kun silloin on kaikki opiskelijat liikkeellä, Haaki kertoo.

Opiskelijayhteisön reaktio lopettamiseen oli voimakas. Materiaalitekniikan jatko-opiskelijan Kimmo Pyyhtiän alulle panema Pelasta Proffan Kellari -adressi keräsi vapun alla lähes 4000 ääntä reilussa kahdessa vuorokaudessa. Pyyhtiän mukaan asia koettiin tärkeäksi nykyisten ja jo valmistuneiden opiskelijoiden keskuudessa. Haaki kertoo reaktion yllättäneen ravintolankin.

–Olihan se upeaa, ei meille tullut mieleenkään, että olisi alettu keräämään mitään adressia, Haaki kiittelee. Pyyhtiä itse luovutti adressin Keilapojat Oy:n toimitusjohtajalle Ville Koivistolle. Pyyhtiän mukaan häneen ei olla oltu yhteydessä adressin luovutuksen jälkeen.

Proffan Kellari kertoi sulkevan ovensa heinäkuussa 2024. Vain kolme päivää ennen ilmoitettua sulkemista, ravintola tiedotti, että he saavatkin jatkaa sellaisenaan samoissa tiloissa. Haakin mukaan, on hankala tietää mikä kaikki vaikutti mihinkin.

–Voisin olettaa, että se adressikin siihen vaikutti, mutta hyvä, että päästiin sopimukseen nyt vuokraisännän kanssa. Katse on nyt tulevaisuuteen eikä menneeseen, Haaki kertoo. Hänellä ei ole tiedossa vetäytyikö uusi vuokralainen vai muuttiko kiinteistön omistaja mielensä.

Toistaiseksi Proffan Kellari saa jatkaa alkuperäisissä tiloissa Haakin mukaan ainakin useamman vuoden. Ravintolan konsepti on tarkoitus pitää samana, mutta jatkon varmistumisen myötä yrittäjät haluavat mahdollisesti uusia joitain puitteita.

Proffan Kellari on ollut aiemminkin lopetusuhan alla, kun ravintoloitsija Teppo Toivanen jäi eläkkeelle keväällä 2016.

Tällöin Haaki osti yrityksen Toivaselta, yhdessä ravintolan nykyisen toimitusjohtajan Lassi Loijaksen sekä Sami Saksen kanssa.

–Olemme halunneet pitää tämän akateemisena yliopiston kuppilana. Sellaisena pyrimme sen jatkossakin pitämään, Haaki summaa.