Luottoresepti

Maukas arkiruoka Imanin ja Leenan tapaan

Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas perustivat yhteisen yrityksen pari vuotta sitten ja nykyään ylläpitävät suosittua Iman ja Leena safkaa Instagram-tiliä. Kuva: Bernhard Forsten.

Ada Silander

Idea tilistä syntyi, kun Leena Ahokas alkoi postaamaan yksityistilillensä kuvia, joista lähti reseptikyselyjen virta. Pariskunta tekee podcasteja ja kaikennäköistä ruokaan liittyvää työkseen.

Opiskeluaikoina Leena kertoi syöneensä pääosin valmista tai helppotekoista ruokaa, usein kasvissosekeittoja. Iman Gharagozlu on syntyisin Iranista ja opiskellut Lontoossa. Hän on kokannut paljon esimerkiksi nuudeleita tuunattuna mausteilla sekä papuruokia.

–Pikanuudelit saa tuunattua helposti korianterilla, limellä ja ripauksella chiliä tai kevätsipulia, vinkkaa Iman.

Helppona pohjana ruuanlaitossa toimivat esimerkiksi linssit, kikherneet ja pasta. Kuivana ostetuista pavuista ja linsseistä saa tehtyä todella edullisesti ruokaa.

Sekaan tällaiseen ruokaan voi laittaa vaikka tomaattimurskaa, valkosipulia ja mausteita. Näistä saa tehtyä kerralla suuriakin annoksia.

–Kuivakaappiin siis perusainekset, eli edullinen pohja jota voi jatkaa lisukkeilla ja tuoreilla kasviksilla, vinkkaa Leena.

Yhdessä annoksessa ei myöskään tarvitse olla kaikki maailman raaka-aineet, jotta ruoka olisi terveellistä ja maukasta. Hyvä raaka-aine on jo itsessään hyvänmakuista.

–Jos päivällä syöt lautasmallinmukaisesti koulussa, illalla on ihan fine syödä pestopastaa. Ja jos pestopastaan haluaa panostaa, pestoa voi tehdä itse viikonloppuna ison satsin, jatkaa Iman.

Imanin ja Leenan terveiset opiskelijoille jotka pähkäilevät ruuanlaittoa: Poiketkaa tottumuksista, rikkokaa rajoja, käyttäkää mausteita.

–Muistakaa syödä yhdessä opiskelukavereiden kanssa, toteaa Iman.

–Antakaa aikaa ruokailulle Tai pitäkää vaikka juhlat, joissa jokainen tuo jotakin syötävää, lisää Leena.

Maailman helpoin gnochhivuoka
6-8 annosta

Raaka-aineet:
1 prk (n.200g) (kalamata)oliiveja
1 prk (50g) kapriksia
oliiviöljyä
2 pkt perunagnoccheja
2 prk (n.800g) arrabbiatakastiketta
200g kirsikkatomaatteja
muutama oksa tuoretta timjamia tai 1tl kuivattua
ripaus chilihiutaleita
2 pkt (250g) mozzarellaa
Koristeluun tuoretta basilikaa, oliiviöljyä

Valmistus:
1. Kaada oliiveista ja kapriksista nesteet pois. Voitele iso uunivuoka öljyllä ja kaada sinne gnocchit, arrabbiatakastike, kirsikkatomaatit, oliivit ja kaprikset. Ripottele päälle hieman timjamia ja aavistus chilihiutaleita. Sekoita.

2. Revi päälle lopuksi mozzarella. Paista 220-asteisessa uunissa noin 35 min ja anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

3. Koristele tuoreella basilikalla ja oliiviöljyllä (parmesaani raastettuna ei ole myöskään huono idea).

15.3. Jutun asiasisaltöjä tarkennettu.