Luottoresepti

Assarin ullakon leivän salaisuus

Yliopistonmäen kupeesta oleva opiskelijaravintola Assarin Ullakko tarjoaa useita lounasvaihtoehtoja maanantaista sunnuntaihin. Sen sämpylät ovat hyvin pidettyjä opiskelijoiden keskuudessa. Kuva: Kira Kokko.

Kira Kokko

Turun suosituimpiin opiskelijaravintoloihin kuuluva Assarin ullakko on jo pidempään leiponut osan leivistään itse. Päivässä leivotaan yleensä noin kolme kymmenen litran taikinaa, eli leipää menee reippaasti. Itse tehty tuore leipä on opiskelijoiden suosimaa. Sen poissaolo näkyy heti asiakaspalautteissa.

Meilläkin oli jossain vaiheessa sellanen tilanne, että oli paljon kaikkea hommaa ja yritettiin saada vähän sitä aikaa pois leipätaikinasta. Otettiin sitten enemmän muuta leipää, niin kyllä me saatiin heti kuulla siitä”, naurahtaa Assarin ullakon keittiömestari Karoliina Kallin.

Ravintolan leivissä hyödynnetään paljon hävikkiä, kuten porkkanaraastetta ja viikonlopun brunssilta jäänyttä puuroa. Leipä ei siis suinkaan ole joka kerta samanlaista. Halloweenin aikoihin leipään on esimerkiksi lisätty punajuurta punaisen värin saavuttamiseksi.

“Saatetaan laittaa edelliseltä päivältä jäänyttä porkkanaraastetta sinne sekaan, että pyritään hävikkiä vähentämään sillä lailla”, Kallin kertoo.

Assarin ullakon leivät tehdään isoissa osissa, mutta toimitus sai matkaansa oman kotitalouskokoisen reseptin. Resepti on pohja leivälle ja sitä voi oman maun mukaan tuunata lisäämällä vaikka kodin hävikkiä sekaan. Assarin ullakolla jokainen leipä on tekijänsä näköinen, eikä maukkaan leivän salaisuuteen ole vain yhtä reseptiä.

Assarin sämpylät

5 dl vettä (tai maitoa/kaurajuomaa yms)
50g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
50g voita, margariinia tai öljyä
n. 10 dl vehnäjauhoja

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi ja rasva. Lisää jauhot erissä. Halutessaan taikinaan voi lisätä vaikka porkkanaraastetta
  2. Laita lasillinen vettä mikroon alle minuutiksi. Siirrä taikina mikroon kohoamaan
  3. Pyöritä tai leikkaa taikinasta halutun kokoisia paloja. Paista uunissa 200 asteessa 10-12min