Luottoresepti

Tomaattikeittoa pureviin pakkasiin

Tänä talvena pakkaset ovat tuntuneet erityisen kireiltä ja lunta on tullut Turussakin paljon. Hyvärinen valmistaa lempeän tulisen lohturuoan kaamoksen keskelle: mausteisen tomaattikeiton, joka tarjoillaan paistetun juustoleivän kera. Kuva: Elisa Hyvärinen.

Toimitus

Oikeustieteen opiskelijan ja Turun ylioppilaslehden johtokunnan viimeisen kahden vuoden puheenjohtajan Elisa Hyvärisen keittokirjan sivuilta paljastuu ohjeet tomaattikeiton valmistukseen. Reseptin juju on sriracha-marinadi ja sen lämpöinen koostumus.

Hyvärisen mukaan ruuan annostelussa on tärkeää huomioida, että paistetut voileivät saattavat viedä kielen mennessään.

–Etenkin juuston ystävän kannattaa siis varata leipää ja juustoa reilusti, Hyvärinen sanoo.

Hyvärinen on aktiivinen TikTokkajaa. Hän päätyi alustan käyttöön sen helppokäyttöisyyden kautta. Aluksi Hyvärinen julkaisi videoita täysin omaksi ilokseen. Viime kesänä vieraillessaan Tukholmassa hän osti Studio Ghibli -elokuvista tehdyn keittokirjan. Sen resepteistä TikTokkiin jäljitellyt annokset saivat julkaisijansa yllätykseksi todella suurta suosiota.

–Seuraajia minulla on tällä hetkellä noin 5000. Olen huomannut, että palvelussa suosiota keräävät hyvin yksinkertaisetkin arkiruoat, Hyvärinen toteaa.

–Olen itsekin saanut hyvin paljon ideoita ja inspiraatiota muiden käyttäjien videoista, Hyvärinen kommentoi.

Kotimaisen ruuan hinta puhuttaa paljon tällä hetkellä. Kilo ananasta maksaa euron, mutta yksittäiselle kurkulle hintaa kertyy mahdollisesti jopa kaksi ja puoli euroa. Hyvärinen kertoo pyrkivänsä valitsemaan kaupassa asioidessaan kotimaisen vaihtoehdon.

Kaikki tässä reseptissä käytetyt raaka-aineet ovat mausteita ja juustoraastetta lukuunottamatta kotimaisia.

–Pyrin aina katsomaan tuotetiedot tarkkaan. Esimerkiksi reseptissäni käyttämä Arlan cheddar-mozzarella -raaste kuulostaa kotimaiselta, mutta tosiasiassa siinä käytetty maito tuleekin Tanskasta, Hyvärinen valottaa.

–Hyvää Suomesta-merkki ja Sirkkalehtimerkki ovat kaupassa asioidessani brändejä tärkeimpiä luottomerkkejä, Hyvärinen ilmoittaa.

Raaka-aineet tomaattikeittoon (2 annosta):

        4 kpl kypsiä tomaatteja

        8 valkosipulinkynttä

        1 sipuli

        1 paprika

        1/2 pussia Santa Marian Sriracha-marinadia

        2rkl oliiviöljyä

        1tl suolaa

        2 tl kuivattua basiliikaa

        1/2tl mustapippuria

        2dl vettä

        2 dl kermaa

        ripaus sokeria

Raaka-aineet grillattuihin voileipiin (2 annosta):

        4 kpl leipäsiivuja

        75g cheddar-mozzarella -raastetta

        Voita paistamiseen

Tomaattikeiton valmistus:

  1. Huuhtele ja halkaise tomaatit, paprika ja sipuli. Kuori kokonaiset valkosipulinkynnet.
  2. Laita kasvikset kulhoon ja mausta suolalla, pippurilla ja Sriracha -marinadilla. Marinoi kasviksia huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
  3. Kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ja lisää joukkoon oliiviöljyä, suolaa, kuivattua basilikaa ja pippuria.
  4. Paahda tomaatteja 180-asteisen uunin keskitasolla noin tunti. Tomaattien kuuluu paahtua hieman tummemmiksi, mutta ei palaa. Jos tomaatit alkavat tummua liikaa, laske lämpötilaa tai siirrä pelti alemmaksi.
  5. Kaada tomaatit tehosekoittimeen tai suoraan kattilaan. Lisää tuore basilika. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää vesi ja kerma ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Mausta ripauksella sokeria ja tarkista maku.
  6. Jaa keitto lautasille ja revi pinnalle reilusti tuoretta basilikaa. Rouhi pintaan halutessasi hieman pippuria.

Paistettujen voileipien valmistus:

  1. Leikkaa pari viipaletta pehmeää leipää.
  2. Painele leivän sisäosa matalaksi lusikalla. Lisää syvennykseen mozzarella-cheddar -juustoraastetta.
  3. Paista leivät voissa pannulla.