Luottoresepti

Anja Snellmanin kreetalainen tomaattikeitto

Snellman kertoo ottavansa ruuanlaittoonsa vaikutteita ulkomailta. Kuva: Harala.

Ada Silander

Kirjailija, filosofian maisteri, journalisti, ratkaisukeskeinen terapeutti, seksuaaliterapeutti sekä kirjallisuusterapeutti Anja Kauranen Snellman on tullut tunnetuksi erityisesti esikoisteoksestaan Sonja.O kävi täällä.

Snellman ryhtyi 17-vuotiaana kasvissyöjäksi ja kokkasi opiskeluaikoina pääosin salaatteja ja kasviskeittoja. Snellman kertoo tekevänsä edelleen kasvispainotteisia ruokia, vaikka ei olekaan vannoutunut vegaani. Etenkin kesäisin Snellman nauttii järvikalan syömisestä.

Anja Snellman kertoo asuneensa pitkiä aikoja Kreikassa. Kreikkalainen, välimerellinen keittiö on kirjailijalle erityisen rakas.

–Laajemmin kuvailtuna Levantin keittiö,sillä pidän myös Lähi-idän ruoista ja ajatuksesta, että ruokia jaetaan pöydässä ja kaikki maistelevat toistensa annoksia. Myös intialainen ruoka on minulle mieleen: olen ollut useasti Intiassa kirjoittamassa ja myös oppaana Helsingin yliopiston alumneille.Intiassa on ihanan helppoa olla kasvissyöjä, jatkaa Snellman.

Snellman kertoo ruuanlaiton olevan hänelle sopivan rentouttavaa käsillä tekemistä kirjoitus- tai terapiatyöpäivän jälkeen. Myös isommalle porukalle kokkaaminen ja juhlien järjestäminen on Snellmanista mieleistä tekemistä.

Anjan kreetalainen tomaattikeitto (n. neljälle henkilölle)

– puolisen kiloa kirsikkatomaatteja
– 4-6 pulleaa valkosipulinkynttä
– nautiskelevan desin verran hyvää oliiviöljyä
– 3 silputtua punasipulia
– 3 silputtua porkkanaa
– yksi muodokas keskikokoinen paprika (itse tykkään tässä käyttää keltaista,väri-iloksi)
– desin verran silputtua fenkolia tai varsiselleriä (oman maun mukaan)
– n.500g tölkki/pahvipurkki paseerattua tomaattimurskaa
– tuoreita yrttejä(basilika,timjami,minttu,persilja)
– halutessasi inkivääriä
– mustapippuria ja yrttisuolaa (esim. herbamarea)

1. Laita kirsikkatomaatit uuniin astiaan, jossa on leivinpaperia pohjalla
2. Tökistele tomaatteihin reikiä esimerkiksi hammastikulla
3. Murskaa 3-4 valkosipulin kynttä ja levitä murske rikottujen tomaattejen päälle
4. Hipsuta astiaan basilikaa,timjamia ym.yrttejä ja lorauta lopuksi oliiviöljyä päälle
5. Ripsauta sekaan vähän mustapippuria ja yrttisuolaa
6. Laita 200-asteiseen uuniin vartin/parinkymmenen minuutin ajaksi
7. Kuumenna tilkka oliiviöljyä pikku kattilassa ja paista pilkkomasi sipulit,paprika,porkkanat sekä fenkoli/varsiselleri, kunnes tuoksahtavat mukavan levanttisesti
8. lisää sekaan uunissa muhiskelleet tomaatit ja tomaattimurskatölkki sekä mahdollinen inkivääri ja hiukan sokeria, anna kiehua miedossa lämmössä n.45min
9. Ripottele valmiin päälle basilikanlehtiä,persiljaa,minttua makusi mukaan
10. Laita soimaan Melina Mercourin/Manos Hadkidakiksen biisi ”Ta pedia tou Pirea”(Pirean lapset) eli suomeksi Ei koskaan sunnuntaisin

Kali oreksi! Hyvää ruokahalua!