Mielipiteet

Haluatko voittaa aivosodan? Poista TikTok!

Kauppatieteen opiskelija Siimento pohtii kiinalaisen sosiaalisen median palvelun TikTokin käyttöä.
Kauppatieteen opiskelija Siimento pohtii kiinalaisen sosiaalisen median palvelun TikTokin käyttöä. Kuva: Julia Siimento.

Onko sinulle koskaan käynyt niin, että unohdat ajantajun TikTokia selaillessasi? Oletko koskaan miettinyt, miten huvittavalta se näyttää, kun ihmiset tuijottavat lyhyitä videoita tanssivista naisista unohtaen täysin ympäristönsä?

Oletko koskaan miettinyt, millaisia haittoja mielenterveyteen TikTok aiheuttaa? Oletko koskaan harkinnut poistavasi sovelluksen, muttet ole saanut sitä aikaiseksi?

Jo yli 1,7 miljardin ihmisen käyttämä kiinalaisen sovellus TikTok perustuu lyhyille videoille, jotka koukuttavat katsojansa hetkessä mukautuen katsojan preferensseihin ja tarjoten juuri sitä sisältöä, mikä saa katsojalle dopamiiniryöpsähdyksiä aikaan.

TikTokilla on toki hyvät puolensa. Se mahdollistaa tehokkaan viestinnän, sillä nykypäivänä katsojat lisääntyneine keskittymisvaikeuksineen eivät tohdi katsoa pitkiä videoita tai innostua pelkistä kuvista. Lyhyt video tarjoaa formaattina mahdollisuuden jättää edes hatara muistijälki katsojalle, ja TikTok on myös erinomainen alusta luovuudella irrotteluun.

Kiinassa sovellusta käytetään tosin aivan eri tarkoitukseen ja eri rajoittein. Vastaava sovellus on Douyin, ja sen päätarkoitus on tarjota katsojille opettavaa sisältöä. Sovelluksen käyttöaika on rajattu vain 40 minuuttiin päivässä alle 13-vuotiailla, ja käytto on öisin estetty.

Doyuinia käytettäessä videoiden välillä on pieni tauko, joka estää niin kutsutun “zombie-skrollailun”. Mitään näistä ominaisuuksista ei löydy TikTokista, päinvastoin.

TikTokin ja sen käyttämien koukuttavien algoritmien vaikutuksia on ryhdytty tutkimaan, mutta suoraa tutkimusnäyttöä haitoista on vielä vähän. Pääosin Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on kuitenkin noussut esille, että TikTok heikentää keskittymiskykyä sekä muistia, lisää erilaisia kehitysongelmia kuten kehonkuvan vääristymiä ja ruokkii jo olemassa olevia mielenterveysongelmia.

Sovelluksen on todettu aiheuttavan myös riippuvuutta sekä opettavan alitajuntaisia tic-oireita. Myös kiusaaminen ja esimerkiksi seksuaalinen häirintä alustalla on verrattain yleistä, ja kohdistuu valitettavan usein lapsiin.

Terveysvaikutukset ja häirintätapaukset ovat vain jäävuoren huippu. TikTok on Suomelle turvallisuusuhka ja osa Kiinan kybersotaa. Kiinalla on täysi pääsy TikTokin sisältöihin vallitsevan tiedustelulain myötä.

On siis hyvä sovellusta käytettäessä muistaa, että laitteesi tiedot ovat Kiinan kommunistisen puolueen käytettävissä. Suomessa on onneksi herätty asiaan. Varoituksen TikTokin turvallisuusriskistä on antanut Suojelupoliisi, ja lisäksi kansanedustajien laitteista sovellus on kielletty.

Moni tosin ajattelee, että ei voisi vähempää kiinnostaa, mitä Kiina heistä tietää. Kun käyttäjiä on 1,7 miljardia, joista leijonanosa on länsimaista, on Kiinalla käytössään kuitenkin aivan kriittistä informaatiota kybersotansa välineeksi länsimaista demokratiaa vastaan.

Kannattaako TikTok siis poistaa? Jos haluat pitää kiinni mielenterveydestäsi, huolehtia ajankäytöstäsi, välttyä kuplautumiselta ja ennen kaikkea, pitää omat henkilötietosi itselläsi etkä luovuttaa niitä Kiinan kommunistiselle puolueelle, niin kyllä, se kannattaa poistaa.

Mutta pystytkö siihen, vai oletko aivosodan hyväntahtoinen ja sinisilmäinen uhri?

Julia Siimento

kauppatieteen opiskelija

Turun yliopisto