Uutinen

Turun yliopiston uudeksi rehtoriksi Marjo Kaartinen

Kaartinen sanoo tarttuvansa tehtävään kuulemalla yliopistolaisia. Kuva: Turun yliopisto.

Helmi Henell

Turun yliopiston hallitus valitsi yksimielisesti Marjo Kaartisen nykyisen rehtorin Jukka Kolan seuraajaksi.

Kaartinen on toiminut vuodesta 2022 alkaen Taideyliopiston koulutuksesta vastaavana vararehtorina. Turun yliopistossa Kaartinen on työskennellyt vuodesta 1991 alkaen opetus- ja tutkimustehtävissä.

Elokuussa työnsä aloittava Kaartinen sanoo rakastavansa Turun yliopistoa ja kutsuu sitä henkiseksi kodikseen.

–Turun yliopiston vuoksi työskenteleminen on ollut minulle todella tärkeää nämä kymmenet vuodet.

Kaartinen kertoo tahtovansa tarttua uuteen tehtäväänsä kuulemalla yliopistolaisia. Se tarkoittaa keskustelemista eri toimialojen kanssa ja yhteistyön tekemistä opiskelijoiden kanssa.

Selkeä haaste on yliopiston talouden tasapainottaminen. Yliopiston talouden tasapainottamisohjelma ulottuu vuoteen 2028 asti.

Lisäksi Kaartinen sanoo tahtovansa omalta osaltaan edistää tutkimusrahoituksen saamista ja edistää Turun yliopiston tekemää yhteistyötä niin kansainvälisesti kuin lähialueillakin.

Kaartinen on Turun yliopiston historian ensimmäinen naisrehtori. Hän pitää tärkeänä, että johtajakuvaa moninaistetaan.

–Kun Turun yliopistossa ei ole vielä aikaisemmin ollut naispuolista rehtoria, ajattelin että minulla olisi tässä hyvä sauma tehdä historiaa ja olla ensimmäinen naisrehtori, Kaartinen kuvailee syitään hakea pestiä.

Naisten oikeuksien kulma painoi Kaartisella kokonaiskuvassa. Hänen mielestään johtajuus näyttäytyy edelleen monin paikoin miehisenä.

Kaartinen muistelee, kuinka hänen omalla alallaan ensimmäiset naiset nousivat professoreiksi. Kirsi Vainio-Korhonen nimitettiin Turkuun Suomen historian professoriksi vuonna 2002.

 –Se oli silloin aivan hurjaa, eikä siitä todellakaan ole hirveän pitkä aika, hän sanoo.

Kaartinen kertoo ajattelevansa, että johtamisella on mahdollista tehdä hyvää. Tällainen eettinen lähtökohta johtamiseen on hänelle tärkeää.

Kaartinen sanoo nostavansa prioriteettilistansa kärkeen Turun yliopiston opiskelijat. Nykyisessä työssään Taideyliopiston koulutuksesta vastaavana vararehtorina yhteistyö opiskelijoiden kanssa on sujunut, joten hän kokee, että hänellä on hyvä käsitys siitä, miten tahtoo rehtorina toimia vastaavalla tavalla.

–Haluan kokoontua rehtorin suorakulmaisen pöydän ääreen keskustelemaan aidosti yhdessä yliopiston kehittämisestä, hän päättää.