Kulttuuri

Puhuisimmeko argentiinalaisesta tangosta?

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön museomestari kirjoittaa argentiinalaisen tangon saloista. Kuva: Nelly Llerena Martinez.

Mitä on argentiinalainen tango? Annan sinulle määritelmäni.

Tango on kuin salaperäinen ja karkaava rakastaja. Joskus se on läsnä. Joskus katoaa. Mutta kun se saapuu, kaikki muu häviää. Jäljellä olet vain sinä ja tango.

Kun tango saapuu, kaikki saa merkityksensä. Kuka on kertonut sinulle, että tango on tanssi? Tango on tunne, jota tanssitaan.

Entä missä sitä tanssitaan? Yksinkertaisesti milongassa. Se voi olla mikä väin luolasta palatsiin.

Paikalla ei ole väliä. Se ei haittaa. On hyvä, että siellä on lattia, jolla voi pyörähdellä, mutta se ei ole välttämätöntä. Ihmiset ja musiikki luovat milongan. Paikka on sen kehys.

Milongan etsiminen ja löytäminen on yhtä taianomaista kuin aarteen löytäminen. Kuvittele, että olet matkalla. Saavut milonga-tapahtumaan. Et tunne ketään, eikä kukaan tunne sinua, mutta haluat tanssia.

Kuinka löydät parin? Se on kutsu, joka tehdään katseilla yleensä etäisyydeltä. Käytetään esimerkkinä miestä, vaikka sama pätee myös naisiin. Mies katsoo naista, jonka kanssa haluaa tanssia. Odottaa, että nainen katsoo häntä. Hän odottaa kuin kalastaja rannalla.

Kun nainen katsoo takaisin, mies tekee päänliikkeen ja ilmeen, josta nainen ymmärtää sen olevan kutsu tanssiin. Tätä kutsutaan cabeceoksi. Nyt miehen sydän hakkaa nopeammin ja tapahtuu jännittynyt, mutta pienen pieni odotus.

Joko kutsu hyväksytään ja se johtaa tanssiin tai se hylätään ja miehen täytyy teeskennellä, että mitään ei tapahtunut. Jos nainen hyväksyy, hän pitää katsekontaktin ja vastaa samalla päänliikkeellä, he menevät tanssimaan kietoutuneina syleilyyn.

Kuten näet, parin löytäminen milongassa voi olla seikkailu. Sellainen on tango. Dramaattinen jopa ennen kuin se alkaa.

Ja mielestäni sen pitää olla niin, koska tangon tanssiminen ei ole vain liikettä. Se on ilmaisua. Siihen tarvitaan omistautumista ja halua oppia askelia kotona, voidaksesi unohtaa ne milongassa.

Katseiden ja hienovaraisten päänliikkeiden peli, joka tekee kutsun on tärkeä, koska sitoudut, kuten avioliitossa, tanssimaan koko tandan yhdessä. Tanda on setti 3–4 samanlaisen rytmin kappaleita, jotka kutsuvat sinut tanssilattialle.

Jos haluamme nauttia täysillä, on tärkeää tietää, minkälaisia tunteita juuri tuo tanda herättää. Siksi itse pidän siitä, että kuuntelen ensin tanssisetin ensimmäiset soinnutvoidakseni päättää haluanko tanssia ja kenen kanssa.

Rakastan tangoa ja kutsun sinut tutustumaan tangon maailmaan. Lähetän sinulle milonguero-halauksen.

Nelly Llerena Martinez

filosofian maisteri

biodiversiteettiyksikkö

Turun yliopisto