Uutinen

Tuutorisyksy kasvattaa vastuunkantoon

Tuutorivastaavan Karoliina Kosken mukaan kuluva syksy pitää sisällään paljon pohjatyötä. Kuva: Iida Sorsa.

Olavi Partanen

Tuutoreilla eli nuorempia opiskelijoita opastavilla opiskelijoilla on tärkeä ja vastuullinen tehtävä opintojen alussa. Ilman opiskelijatuutoreita fuksien olisi paljon vaikeampaa oppia akateemisille tavoille.

Toisen vuoden mediatutkimuksen opiskelija Jonatan Åkesson on yksi heistä, joka on tänä lukuvuonna ottanut homman harteilleen. Hänelle tehtävä heijastuu almanakkaan voimakkaasti.

–Fuksisyksyllä tuutorin arki on hyvällä tavalla hektistä. Kalenteri täyttyy nopeasti tapahtumista, jotka itselläni on tapana värikoodata. Kun kalenterimerkinnät näyttävät jokaisen päivän kohdalla sateenkaarelta, tietää, että tylsää hetkeä ei ole tiedossa, Åkesson avaa.

Samaan yhtyy kolmannen vuoden sosiaalitieteiden opiskelija Karoliina Koski. Hän toimii tänä vuonna tuutorivastaavana.

–Alkusyksyllä ennen fuksien saapumista tuutoreilla on tosi paljon kaikkea valmistelua ja suunnittelua. Viimeinen tuutorikoulutuskin pidetään vielä juuri ennen fuksiviikkoja sekä tietty kaikkia tapahtumia viilaillaan ja pohditaan viimeiseen asti koko tuutoriporukalla, Koski kommentoi.

Tuutorit vievät fukseja kädestä pitäen, jotta näille tulisi opiskelijakulttuurin joka kolkka tutuiksi. Åkesson ja Koski tähdentävät, että tuutori sekä opastaa käytännön opiskeluun liittyvissä kysymyksissä että auttaa fukseja ryhmäytymään toisiinsa ja akateemisesti vanhempiin opiskelijoihin.

Myös ylimääräinen hauskanpito tulee ottaa huomioon. Koski mainitsee erikseen, että tuutori avaa fuksille sitsikulttuurin salat.

Tuutorina toimiva Jonatan Åkesson korostaa hyvän valmistautumisen tärkeyttä toimenkuvassa. Kuva: Olavi Partanen.

Hauskanpidon lisäksi tuutoroinnilla voi olla varjopuolensa. Åkessonin stressikello värisee välillä hälyyttävissä lukemissa.

Koski painottaa, että opiskelijatuutorin arki on syksyllä kiireistä. Miten tuutorit pitävät huolen siitä, että taakka ei käy liian raskaaksi?

–Omalla kohdallani päädyin ottamaan vähän normaalia vähemmän kursseja. Valikoin sellaisia kursseja, jotka alkavat mahdollisimman myöhään syksyllä, jotta voin laittaa kaiken energian tuutorointiin, Koski kertoo.

–Pidän jaksamisesta huolta määrittämällä selkeät rajat oman ajan ja työtehtävien välille. Kun tapahtumat on suunniteltu hyvissä ajoin valmiiksi, aikaa jää myös omiin harrastuksiin ja palautumiseen, Åkesson tuumii.

Fuksi voi tuntea olonsa orvoksi ensimmäisten viikkojen tietotulvan alla. Tuutorikaksikkomme on yhtä mieltä siitä, että fuksien täytyy antaa levätä tarpeeksi, jotta on tarpeeksi akkuja ammentaa mahdollisimman paljon tietoa opiskelijakulttuurista.

–Hyvinvoinnista ja jaksamisesta pidetään kiinni, jotta syksystä saadaan kaikki ilo irti, Åkesson päättää.