Kulttuuri

Opiskelijaelämää omalla tyylillä

Korpela kannustaa jokaista etsimään oman tavan viettää opiskelijavuosia. Kuva: Ellen Korpela.

Ellen Korpela

Muistan edelleen sen, kuinka pari vuotta takaperin ensimmäisenä koulupäivänä vatsanpohjaani kihelmöi jännityksestä. Kaikki oli uutta. Edessäni oli aivan uusi elämän vaihe. Olin uudessa kaupungissa uusien ihmisten ympäröimäänä. Yhdessä yössä minusta oli tullut yliopisto-opiskelija.

Ensimmäisenä koulupäivänä tietotulva oli valtava. Kuulimme heti kättelyssä myös tulevat opiskelijabileet, sitsit ja baarikierrokset. Maksani voi pahoin jo pelkästään tämän listauksen kuullessaan.

Aluksi kävin muutamissa opiskelijabileissä, mutta nopeasti kuitenkin huomasin, että opiskelijariennot eivät olleet minua varten. Olen juuri se tyyppi, joka tilaa baarissa maksimissaan sen yhden juoman ja suuntaa juhlista puolenyön aikaan kotia kohti. Käperryn aikaisin vällyjen väliin, ja herään aamulla kukonlaulun aikaan.

Nautin kuitenkin tapahtumista yhtä lailla, vaikka en bilettänyt aamuyön pikkutunneille asti. Alkuhuuman jälkeen jättäydyin hiljalleen tapahtumista pois. Jatkuva juhliminen ei tuntunut omalta jutulta.

Alkuun minua jännitti jäisinkö kaikesta ulkopuoliseksi ja löydänkö ollenkaan omaa porukkaani. Löysin kuitenkin nopeasti ympärilleni samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa keksimme muuta tekemistä juhlimisen tilalle. Kävimme pitkillä kävelylenkeillä, elokuvissa ja istuimme kotisohvalla tuoksukynttilöiden keskellä.

Enkä kokenut jääväni mistään paitsi. Vietimme unohtumattomia hetkiä yhdessä, ilman alkoholia ja biletystä.

Opiskelijat saavat oikein luvan kanssa viettää keskellä viikkoa kosteita iltoja. Jatkuvaa promillien kerryttämistä ei kyseenalaisteta oleenkaan. Oikeastaan kyseenalaistusta sattavat kokea ne, jotka lipittävät limua tai viettävät perjantai-iltansa kuntosalilla baarin sijaan.

Sellaisten ihmisten, jotka eivät viihdy jokaviikkoisissa bileissä, voi olla vaikea kiinnittyä opiskelijaelämään alkoholikeskeisen opiskelijakulttuurin takia. Moni opiskelija saattaakin pohtia, onko tervetullut tapahtumiin, jos baaritiskillä kädessä onkin oluttölkin tilalta vesilasi.

Opiskelijatapahtumiin ei kuitenkaan pidä mennä sen takia, että miellyttäisi kavereita. Eikä alkoholinkäyttö tai tapahtumiin meneminen ole tae kavereiden saamiselle. Siinä missä juhlista poisjättäytyvällä henkilöllä voi olla valtava kaveriporukka, saattaa se jokaisten bileiden kuningas tuntea itsensä yksinäiseksi.

Vaikka alkoholi ja siihen liityvät tapahtumat ovat opiskelija-arjessa näkyvä asia, ei ketään tulisi painostaa juomaan alkoholia. Harvoin kukaan tuleekaan tyrkyttämään tölkkiä käteen.

Uskaltaudu tapahtumiin sellaisena kuin olet. Kukaan kanssajuhlia ei tuomitse vaikka olisitkin juomapelissä limulinjalla, ja toisaalta tuskin alkoholittomasti juhliin tulevat katsovat pahalla railakkaammin bilettäviä henkilöitä. Kovin moni ei edes kiinnitä huomiota siihen mitä muut juo tai on juomatta.

Ulkopuolelle ei tarvitse jättäytyä. Vaikka alkoholi ei maistuisikaan, vappupiknikistä voi nauttia munkkien ja tippaleivän merkeissä. Sitseillä voi laulaa mehunkin voimalla ja approkierroksella pysyy toisten kintereillä ilmankin alkoholia. Opiskelijaperinteet eivät ole alkoholista riippuvaisia. Tärkeintä on viettää aikaa kavereiden kanssa hyvällä fiiliksellä, holilla tai ilman.

Opiskelijaperinteet luovat yhteenkuuluvuudentunnetta ja tarjoilevat ikimuistoisia tarinoita kerrottavaksi jälkipolville. Älä siis jättäydy tapahtumista pois, vain koska lasissasi on viinin tilalta omenamehua.

Turussa on paljon poikkitieteellisiä tapahtumia. Jos siis oman ainejärjestön tapahtumat ei tunnu omalta, jossain muualla on varmasti tapahtuma, jossa viihdyt. Jos alkoholin huurteinen approkierros ei houkuttele, herkkuapproilla kierretään baarien sijaan kahviloita, ja täyteätään vatsa mitä ihanimmilla herkuilla.

Alkoholittomiakin opiskelijatapahtumia on roppa kaupalla. Kannattaa tutustua myös muihin vaihtoehtoihin, joita opiskelijakaupungilla on tarjota. Opiskelijayhteisöt tarjoavat kattavasti vaihtoehtoista toimintaa bileiden tilalle.

Tarjolla on kaikkea käsityökerhoista urheiluporukoihin. Moni on myös paikkansa järjestötoiminnasta. Turun yliopiston ylioppilaskunnassa on lukematon määrä aine-ja tiedekuntajärjestöjä, osakuntia sekä harrastejärjestöjä. Tekemistä siis riittää vaikka jokaiselle viikonpäivälle.

Lisäksi tarjolla on valtavasti muitakin vaihtoehtoja vapaa-ajan viettoon. Opiskelijat saavat laajasti erilaisia alennuksia esimerkiksi kuntosaleilta, museoista ja teattereista tai ihan vaan vaikka kahvilan kahvikupposesta. Kannustankin jokaista kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja ja puntaroimaan, mikä itseä kiinnostaa.

Anna itsellesi aikaa. Omia kiinnostuksen kohteita seuraamalla saa myös helpoiten samanhenkisiä ihmisiä ympärilleen.

Itse olen oman opiskeluaikani käyttänyt lenkkipoluilla, Netflixin ääressä villasukat jalassa, kotona kokkaillessa sekä perheen ja ystävien kanssa. Vaikka en vietäkään stereotyyppistä opiskelijaelämää, nautin vapaa-ajastani täysillä.

En kuitenkaan ole ehdoton alkoholin suhteen. Tykkään käydä kavereiden kanssa viinillä, testaamassa erilaisia ravintoloita ja viettää cocktail-iltoja hyvällä porukalla. Yksi menneen kesän kohokohdistani olikin terassi-ilta opiskelukaverini kanssa Kirkkopuiston terassilla ulkoilmakonsertissa.

Vaikka pääasiassa nautin rauhallisista illoista kotona ja darravapaista aamuista, ei se poissulje hauskanpitoa. Vastapainona on välillä kiva pyörähtää haalarikansan keskuudessa ja nauttia opiskelijahumusta. Esimerkiksi Pikkulaskiaisesta keräsin muistoja, joita haikailen vielä kiikkustuolissakin.

Turku on täynnä tekemistä. Testaa päiväristeilyä saaristossa. Tee retki Ruissaloon. Käy jokirannassa jäätelöllä. Tutustu Kakolanmäen historiaan tai testaa vaikka TikTokissakin trendaavia lavatansseja.

Etenkin uudet opiskelijat saattavat ajatella olevansa ihan hukassa. Saanko täältä ikinä kavereita? Keksinkö sitä mun juttua?

Kyllä keksit. Meistä jokainen on ollut tuossa samassa tilanteessa. Kaikki meistä ovat olleet enemmän tai vähemmän hukassa. Jokaista uuta opiskelijaa jännittää. Jokainen hakee omaa paikkaansa.

On ihan luonnollista tuntea ulkopuolisuuden tunnetta uudessa ympäristössä ja täysin uudessa elämäntilanteessa. Voi tulla paineita sopeutua joukkoon ja mahtua johonkin tiettyyn muottiin. Vaikka alku voi tuntua kankealta, joku päivä havahdut siihen, että sun ympärillä on huipputyyppejä, joiden kanssa voit olla juuri sellainen kuin olet. Tärkeintä on olla oma itsensä.

Turussa on 40 000 opiskelijaa. Et varmasti jää yksin. Opiskelijoita on siis joka lähtöön. Tässä joukossa on niin kreisibailaajia, lukutoukkia, järjestöjyriä kuin kotisohvalla makoilijoitakin. Jokaiselle on paikka tästä kaupungista. Jokainen varmasti saa yhteisön ympärilleen, vaikka se veisikin aikaa.

Tärkeintä on pysyä omille arvoilleen uskollisena eikä lähteä mihinkään mukaan painostuksesta tai pakon sanelemana. Mihinkään ei tarvitse mennä miellyttääkseen muita. Tämä on sinun opiskelijaelämäsi. Uskaltaudu kokeilemaan juttuja erilaisia juttuja. Heittäydy!

Alkuun voi tuntua raskaalta ravata erilaisissa kissanristiäisissä, mutta vain kokeilemmalla voit keksiä juuri sen sinun juttusi. Ehkä siellä tapahtumissa käyminen paljastaa sen, että perinteiset opiskelijariennot eivät ole sinua varten, mutta se selviää vain kokeilemalla. Tee juuri niitä asioita, joista itse nautit.

Vapaa-ajalla ei kuulu lyöttäytyä hammasta purren tapahtumiin, jotka eivät kiinnosta. Vapaa-aika kannattaa käyttää niiden aktiviteettien parissa, joissa oikeasti rentoudut, ja jotka auttavat karistamaan opiskelumurheet ja stressin. Jollekin parasta vapaa-ajan vietettä on bileissä käyminen. Toiselle se on villasukan kutominen kotisohvalla.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa viettää opiskeluvuosia. Opiskeluaika on rajallinen. Sinä elät vain kerran tätä opiskelijaelämää. Näitä vuosia et saa enää koskaan takaisin ja siksi kannattaakin tehdä juuri niitä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi juuri tässä hetkessä.

Älä yritä mahtua johonkin stereotypiseen muottiin tai tehdä jotain siksi, koska kaikki muutkin. Jos juuri tänään sut tekee onnelliseksi leffamaratoni ja popcornit, anna mennä. Jos huomenna opiskelijabileet ja kyykkyviini vetää puoleensa, lähde bilettämään.

Tärkeitä on se, että itse nautit omista opiskeluvuosistasi ja kerrytät muistoja, jotka pistävät hymyilyttämään vielä vuosikymmentenkin päästä. Ota tästä hetkestä kaikki irti, omalla tyylilläsi.