Uutinen

Opiskelijan ei tarvitse lannistua lakiasioiden edessä

Ylioppilaskunnan lakineuvontaa tarjoaa puhelimitse ja sähköpostitse tiistai-iltaisin neuvontalakimies Petteri Sihvonen. Kuva: Miikka Kestikievari.

Miikka Kestikievari

Joskus opiskelijakin voi tarvita apua juridisten eli oikeudellisten asioiden viidakossa.

Turun yliopiston Turun kampuksella sijaitsevan ylioppilaskunnan toimiston yhteydessä on yksi lukuisista auttavista käsistä. Siellä ylioppilaskunnan lakineuvontaa tarjoaa puhelimitse ja sähköpostitse tiistai-iltaisin neuvontalakimies Petteri Sihvonen.

Lisäksi oikeustieteellisen tiedekunnan ainejärjestö Lex ry:n oikeusapujaosto tarjoaa lakineuvontaa Turun kampuksella toimivan ylioppilastalon kokoustila Virtasessa keskiviikkoiltaisin.

–Koko palvelun ajatus on se, että minkä tahansa juridisen ongelman kanssa voi tulla kysymään neuvoa, Sihvonen kertoo.

Ylioppilaskunnan lakineuvontapalvelun tarkoituksena ei ole kuitenkaan ratkaista yksittäisiä tapauksia, vaan kyse on ohjaavasta toiminnasta. Tarvittaessa voidaan neuvoa muiden lainopillisten palveluiden, kuten oikeusaputoimiston puoleen.

Sihvonen luettelee muun muassa vuokra-asioihin, työsopimuksiin sekä yhdistystoimintaan liittyvät juridiset ongelmat yleisimmiksi syiksi, joiden vuoksi ylioppilaskunnan lakineuvontapalvelun pariin hakeudutaan. Hän toivoo, että opiskelijat keskittyisivät sopimuksiin ja sen sisältöön välttyäkseen yllätyksiltä.

–Vuokrasopimus on kuitenkin sopimus, joka pitäisi pitää siinä muodossa kuin on sovittu. Siihen sopimukseen ja sen sisältöön kannattaisi vähän keskittyä opiskelijankin eikä sitten jälkeenpäin murehtia tai olla niin kuin “Voiko maailma toimia tosiaan näin väärin minua kohtaan, kun tämä ei menekään niin kuin itse haluan.”: Sihvonen kuvaa.

Sihvoselle neuvontalakimiehen työ on ennemminkin auttamista kuin työtä. Hän tapaa myös asiakkaita, jotka saattavat tuntea olevansa jo syvällä jonkin oikeudellisen ongelman juoksuhiekassa.

–Ne murheet tuntuvat varmaan siinä kohtaa juuri siltä, että ne ovat täysin ylitsepääsemättömiä, vaikka ne eivät ole oikeasti ylitsepääsemättömiä, mutta ymmärrän sen tunteen.

Opiskelijalle, jolla on huolenaan jokin lakiasia eikä tiedä kenen puoleen kääntyä, Sihvonen antaa seuraavia vinkkejä:

–Kannattaa ensimmäiseksi miettiä vähän tarkemmin sitä, minkä alan lakiasia tämä on, katsoa ensimmäiseksi niitä googletusneuvoja- tai ohjeita siitä suunnasta. Jos vähänkin tuntuu siltä ja jos vähänkin asia on sellainen, että […] se on merkityksellinen taloudellisesti tai jollain muulla tavalla oikeasti merkityksellinen, siitä tulee aiheutumaan esimerkiksi isoja vahinkoja, niin silloin pitää ruveta harkitsemaan ulkopuolista apua. Me olemme se matalan kynnyksen palvelu, josta voi ainakin pyytää vinkkiä ja vähän ohjausta.