Uutinen

Kolmen peen puheenjohtaja

Vuonna 2024 TYYn hallitusta luotsaa eteenpäin Katie Astin. Kuva: Mikael Lindberg.

Helmi Henell

TYYn hallituksen puheenjohtaja vuosimallia 2024 on kauppatieteiden opiskelija Katie Astin. Tuore puheenjohtaja lähtee tulevaan kauteensa innostunein mielin.

–Meillä on hyvä porukka kasassa. Hallitus on ryhmäytynyt hyvin ja kaikki ovat motivoituneita, Astin iloitsee.

Astin kuvailee elävänsä “kolmen peen säännön mukaan”: partio, politiikka ja purjehdus. Astin on pitkän linjan partiolainen, opiskelijapolitiikka on lähellä hänen sydäntään, ja purjehtiminen on hänelle rakas harrastus.

Astin tahtoi hakea TYYn hallituksen puheenjohtajaksi, koska kokee, että TYYllä on tiedossa selkeitä kehitysprojekteja tulevana vuonna, joille hänellä olisi paljon annettavaa. Ilmeisenä esimerkkinä Astin nostaa esille keskustelun ylioppilaskunnan jäsenyydestä.

Orpon (kok) hallitus on kirjannut hallitusohjelmaan, että ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä luopumista selvitetään. Asiasta on tarkoitus tehdä päätös kevään 2024 aikana. Astin tahtoo olla mukana huolehtimassa siitä, kuinka ylioppilaskunnassa asiat järjestetään, mikäli pakkojäsenyydestä päädytään luopumaan.

–En kannata ylioppilaskunnan täydellistä alasajoa, Astin sanoo.

Hänen mukaansa leikkaukset ovat kuitenkin välttämättömiä, mikäli pakkojäsenyys poistuu.

Muita kysymyksiä, joihin Astin tahtoo paneutua puheenjohtajakautensa aikana koskevat esimerkiksi yliopiasoallianssia ja yliopiston tilaohjelmaa. Yliopistoallianssin muodostaminen on Astinin mukaan tärkeää, sillä sen vaikutus ulottuu Euroopassa vuosikymmenien päähän. Kansainvälistyminen on Astinille intohimon aihe.

Astin sanoo ymmärtävänsä yliopiston talouden puolesta, että tiloja on pakko vähentää. Hän tahtoo kuitenkin pitää opiskelijan äänen esillä, kun tiloja koskevia muutoksia tehdään. Hänestä on tärkeää, että esimerkiksi opiskelutiloja ei häviä liikaa.

Minkälainen johtaja Astin kokee olevansa? Astin sanoo, että hänessä on partiomaista jämptiyttä ja tehokkuutta, koska ison osan johtamiskokemuksestaan hän on saanut partiosta. Tehotädiksikin häntä on kutsuttu. 

–Hommat hoidetaan, hän tiivistää.

Samaan aikaan Astin sanoo tahtovansa olla myös huolehtivainen ja korostaa avointa kommunikaatiota työyhteisössä. Tämä tarkoittaa, että pidetään huolta esimerkiksi siitä, että hallituslaiset eivät polta itseään loppuun. Tarvittaessa asioita voidaan hyvin priorisoida tai tehtäviä siirtää muille.

Ennen puheejohtajakauttaan Astin on toiminut vuoden TYYn hallituksen jäsenenä ja ollut varaedaattorina. Sitä ennen hän on ollut Turun kauppatieteiden ylioppilaiden (TuKY) edunvalvontajaostossa. Vuodesta 2021 alkaen hän on myös istunut Naantalin kaupunginvaltuustossa kokoomuksen edustajana.

Lukioikäisenä hän toimi vuoden ajan Suomen lukiolaisten liitossa edunvalvontatehtävissä.
Astin vaikuttaa jo kunnallis- ja opiskelijapolitiikassa. Onko haaveita valtakunnalliselle tasolle?

–Sellaisesta niin sanotusta oikeasta aikuisten politiikasta kansallisella tasolla, että lähtisi esimerkiksi eduskuntaan, en tiedä vielä yhtään, hän sanoo.

–Enemmän katson, että mihin elämä vie.