Uutinen

Kuka Saulin saappaisiin?

Turun ylioppilaslehti kyseli opiskelijoilta, kuka presidenttipelin ehdokkaista nauttii suurinta suosiota. Kuva: Toimitus.

Helmi Henell

Turun ylioppilaslehti kiersi ympäri kampusta selvittämässä, kenen kannalle opiskelijat kallistuvat tammikuussa käytävissä presidentinvaaleissa. Gallupin otanta oli pieni mutta heijasteli yllättävän hyvin valtakunnallisten medioiden presidenttikyselyiden tuloksia ainakin kärkiehdokkaiden kohdalla. 

Ylivoimaisesti suurin enemmistö kertoi harkitsevansa joko valitsijayhdistyksen Pekka Haaviston tai kokoomuksen Alexander Stubbin äänestämistä. Iso osa ei ollut kyselyn aikaan vielä tehnyt lopullista päätöstään ja puntaroi ehdokkaiden välillä.

Kyselykierros toteutettiin marraskuun lopussa, kun vaaleihin oli aikaa kaksi kuukautta. 

EDUCARIUM

Saldo: Haavisto, Rehn

Kuultua: 

[haastateltava lukee samalla ehdokkaan Wikipedia-sivua] Olli Rehn. Hän ymmärtää rahan päälle. Se on hyvä. Vaikka ei presidentillä toisaalta ole oikein väliä rahan kanssa oikeastaan. Koulutusta arvostan. Uskonnosta en niinkään välitä. Se on ehkä miinuspuoli jopa. Venäjä-suhteet oli ok. 

– luokanopettajaopiskelija

PUBLICUM

Saldo: Andersson, Haavisto/Stubb

Kuultua: 

Stubb tai Haavisto. Molemmilla on tosi paljon ulkopoliittista kokemusta. Se on hyvä. Molemmat ovat tosi Eurooppa-myönteisiä, mikä on mulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeää. Niiden kahden välillä mietin vielä, että kumpi olisi parempi. 

– poliittisen historian opiskelija

CALONIA

Saldo: Haavisto/Stubb, Haavisto/Stubb, Haavisto/Stubb/Urpilainen

Kuultua: 

Luulen, että valitsen sitten kun olen tehnyt vaalikoneen. Mietin, että koko kansan Pekka, meidän Alex tai Jutta. Siinä ehkä mun top kolmonen. 

– oikeustieteen opiskelija

ARCANUM

Saldo: Haavisto, Stubb, Stubb

Kuultua: 

Vielä epävarmaa, mutta kärkiehdokas on Pekka Haavisto. Hän on ollut pitkään jo mukana presidentinvaaleissa. En mä tiedä, tykkään hänestä. 

–ranskan opiskelija

AGORA

Saldo: Haavisto, Haavisto, Stubb

Kuultua: 

Stubbia ajattelin. Mä hänen poliittisella urallaan olen tykännyt hänestä. Olen ajatellut, että se hänen europarlamentaarikkouransa on antanut hänelle myös ehkä sellaista asiantuntijuutta, mitä tuossa pestissä tarvitsee.

– maantieteen opiskelija

QUANTUM

Saldo: Andersson, Haavisto, Stubb, Stubb

Kuultua: 

Pitkän linjan Li Anderssonin äänestäjänä aattelin äänestää häntä myös näissä vaaleissa, vaikka tiedostan, että todellinen mahdollisuus voittoon on pieni. Mä en kyllä myöskään halua häntä välttämättä pois päivänpolitiikasta, mutta äänestän silti varmaan. Sitten kun toiselle kierrokselle mennään, äänestän todennäköisesti Stubbia vastaan. 

– fysiikan opiskelija

MEDISIINA

Saldo: EOS, Haavisto

Kuultua: 

Haavisto todennäköisesti. Poliittiselle kartalle sijoitumme lähekkäin. Ja oli Pekka Hesarin vaalikoneeseen laittanut enimmäkseen oikeat vastauksetkin. Erityisesti Venäjä-Ukraina-teema on tärkeä ympäristön lisäksi. Isot saappaat odottavat. 

– lääketieteen opiskelija

KAUPPAKORKEAKOULU

Saldo: Haavisto, Stubb, Stubb

Kuultua: 

Varmaan äänestän Stubbia. Varmaan sen takia, kun perhe äänestää. Faijan mielipide. 

– kauppatieteiden opiskelija