Mielipiteet

Finnishistä

Valtiotieteiden opiskelija Lauri Mäkelä kirjoittaa pakinassaan kielten sekoittumisesta. Kuva: Toimitus.

Mikäli on selaillut nettiä tai kuljeskellut kaupungilla on todennäköisimmin törmännyt yhä yleistyviin englantiin pohjautuviin tai puhtaasti englanninkielisiin ilmaisuihin.

Niin sanotut anglismit ja finglish herättävät monenlaisia tunteita ja sitä kauhistellaankin, miten katukuvassa ovat yleistyneet kaikenlaiset shopit, take awayt ja centerit.

Omasta mielestäni englannin sekoittuminen suomeen on ihan fresh. Kieli kehittyy jatkuvasti ja onkin luonnollista, että siihen sekoittuu vaikutteita muista kielistä. Jos kieli ei koskaan muutu, se ei pitkässä juoksussa pysy maailman menossa mukana.

Kansainvälistymisen myötä englanti on rantautunut Suomeen ja lingua francana se pitäisi ottaa avosylin vastaan. Fokus pitäisi kohdistaa englannin paheksumisen sijaan sen embraceaamiseen. On kovin old fashioned ajatella kielen olevan sacred asia, jota ei saa sorkkia.

Se on legit vain kommunikaation keino; kunhan ihmiset ymmärtävät toisiaan niin all is well. Silti edistys kohtaa jatkuvaa push backia.

On lowkey huolestuttavaa, kuinka moni vastustaa suomen modernisaatiota ja viemistä uudelle levelille. Naysayerien ei voi antaa stallata edistystä ja not gonna lie on aika red flag, jos joku jaksaa rageta niinkin meaningless asian vuoksi kuin kieli.

Sun ei siis kannata kuunnella hatereita, vaan keep moving forward ja never give up. For real suomi on monin tavoin dry kieli, joka vaatii väkisinkin glow upia.

Englannilla on for exapmle paljon enemmän sanoja kuin suomen kielellä, joten kyseessä on obviously rikkaampi kieli. Also English really on tosi satisfying kieli puhua, ja sen avulla suomesta could tehdä less goofy. Siksi suomen tekeekin järkeä take notes englannilta ja sunkin kannattaa start embracing it as well.

Change strugglaa aina at first, mutta se ei meanaa että sun should dropata se. Everybody knows that on valiantia put in the work sellaisen asian puolesta, in which sä truly believaat in. Välillä vastaan voi tulla doubtia ja shittiä, mutta as long as sä put one foot in front of the other niin it’s gonna go well.

Point being, there’s gonna be hiccuppeja but that’s aina gonna be the case. I may have come acrossannut a bit ramblaavana but I just needed to vent a little and really speak what was on my mind.

Hopefully I have been able to convince at least some of you to support the evolution of our language or at least to relax and stop being so hostile towards it. In the end, it’s just a language. No need to pull a pea in the nose over it.

Lauri Mäkelä

valtiotieteiden opiskelija

Turun yliopisto