Uutinen

Edustajistovaalien tulos selvillä – Ääniharava kahmi 151 ääntä

Suurimman äänipotin kerryttänyt Inka Koskenkorva opiskelee neljättä vuotta biologiaa Turun yliopistolla. Kuva: Toimitus.

Helmi Henell

Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalien tulos on selvillä.

Vaalien ääniharavaksi nousi matemaattis-luonnontieteellisiä ja teknillisiä opiskelijoita edustavan Fuusion listalta Inka Koskenkorva, joka sai vaaleissa 151 ääntä. Koskenkorva kuvailee vaalivalvojaisillan jälkeisiä tunnelmiaan ennen kaikkea yllättyneiksi, mutta myös varsin iloisiksi.

–Minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä, paljonko voisin saada ääniä. Tämä oli ihan huikeaa, hän sanoo.

Neljännen vuoden biologian opiskelijalle nämä vaalit olivat ensimmäiset. Koskenkorva kertoo aiemmin vaikuttaneensa ainejärjestönsä Synapsin hallituksessa useamman vuoden.

Rakkaus omaa ainejärjestöä kohtaan sai Koskenkorvan asettumaan ehdolle edustajistovaaleissa. Hän halusi, että synapsilaisten ääni kuuluu myös edustajistossa.

Mitä asioita Koskenkorva aikoo lähteä ajamaan tulevalla kaudella?

Edunvalvonta on lähellä uuden edaattorin sydäntä. Koskenkorva korostaa koulutuspolitiikkaa ja TYYn roolia siinä, että järjestöt saavat tarpeeksi tukea ja koulutusta koulutuspoliittisiin asioihin. Myös opintojen saavutettavuus on Koskenkorvalle tärkeää.

–Se, että eri elämäntilanteissa olevat opiskelijat ja erilaiset oppijat pääsevät opiskelemaan omalla tyylillään, hän kuvailee.

Koskenkorva nostaa esille myös opiskelijan hyvinvoinnin. Hän toivoo, että YTHS:n toimintaa tehostetaan ja että opintopsykologit ja -neuvojat olisivat opiskelijoille helposti saavutettavissa.

–Haluan kokonaisvaltaista hyvinvointia opiskelijalle. Että opinnot sujuvat ja myös terveys on kunnossa, hän tiivistää.

Koskenkorva sanoo, että vaalitulos innoittaa tekemään täysillä töitä koko tulevan edustajistovaalikauden ajan.

Vaalitulosten julkaisemista virallisiin valvojaisiin oli saapunut seuraamaan monipuolinen joukko edustajistovaalien ehdokkaita. Kuva: Toimitus.

Edustajistovaalit saivat aikaan muutoksia edustajiston kokoonpanossa. Kärkipaikan vaaleissa otti Vihreä Vasemmisto, joka säilytti kahdeksan edustajistopaikkaansa ja on nyt edustajiston suurin ryhmä. Fuusio (entinen Hybridiaani) kasvatti paikkamääräänsä yhdellä ja saavutti vaaleissa seitsemän paikkaa.

Eniten paikkoja menettivät kauppatieteilijöiden TSE-lista ja lääketieteilijöiden TYY Terveeksi, jotka kumpikin menettivät kolme edustajistopaikkaa. Viime kauden suurin edustajistoryhmä TSE-lista sai edustajistoon seitsemän paikkaa ja TYY Terveeksi neljä paikkaa.

Neljä paikkaa saivat myös oikeustieteen opiskelijoiden Ryhmä Lex ja yhteiskunta- ja kasvatustieteilijöitä edustava Soihdunkantajat, jotka kumpikin kasvattivat paikkamääräänsä yhdellä. Kokoomuksen paikkamäärä kasvoi yhdellä, ja se sai kolme edustajistopaikkaa. Viher-TYY (entinen Vihreä lista) säilytti kaksi edustajistopaikkaansa.

Demariopiskelijat ja sitoutumattomat sekä Humanistilista eivät kumpikaan olleet mukana vuoden 2021 edustajistovaaleissa. Kumpikin ryhmä sai yhden paikan edustajistoon. Oikeistokonservatiivit ja Turun Keskustaopiskelijat jäivät ilman edustajistopaikkoja.

Kaikista Suomen ylioppilaskunnista TYYn äänestysprosentti oli tänä vuonna korkein. Äänestysprosentti vaaleissa oli 37,37 % eli äänestysprosentti nousi edellisistä vaaleista (31,92 %).

Tiedekunnista selkeästi korkein äänestysprosentti oli oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Laiskimmin puolestaan vaaliuurnilla kävivät kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijat. Kaiken kaikkiaan äänensä antoi 5 906 opiskelijaa 15 806 äänioikeutetusta.

Uusi edustajisto aloittaa toimintansa ensimmäisellä kokouksella 29.11.2023. Vuodenvaihteessa aloittaa myös TYYn uusi hallitus. Ylioppilaskunnan edustajistovaalit käydään joka toinen vuosi. Seuraavan kerran vaalit järjestetään vuonna 2025.