Kaupunki

Turun pormestarin tervehdys opiskelunsa aloittaville

Minna Arve kertoo opiskelijoiden olevan erottamaton osa Turkua. Kuva: Turun kaupunki.

Hyvä tuore fuksi,

Ihanaa, että olet aloittelemassa uutta elämänvaihettasi täällä Turussa. Koko kaupungin puolesta haluan toivottaa Sinut lämpimästi tervetulleeksi.

Muistan vielä oman fuksivuoteni, tai niin kuin meillä Turun kauppakorkeakoulussa sanottiin, pupuvuoteni. Miten suurella innolla lähdimme mukaan oikeastaan ihan kaikkeen tekemiseen, mitä yliopisto ja opiskelijajärjestöt meille tarjosivat.

Omasta pupuvuodestani on toki jo kulunut aikaa, mutta yhä edelleen pidän yhteyttä muutamaan opiskelukaveriini, joista on tullut rakkaita ystäviä. Samoin todella moni muu tuon ajan opiskelijakaveri on tuttu eri yhteyksissä ja heitä tapaa usein myös työn merkeissä.

On ilo huomata, miten yhteinen opiskeluaika ja -paikka ovat yhdistäviä tekijöitä vielä vuosienkin päästä. Toivon ja uskon, että näin on myös Sinun kohdallasi.

Meidän pupuvuotemme päänäyttämönä oli legendaarinen Kauppakorkeakoulun kellarissa sijaitseva Monttu. Montussa biletimme, itkimme, nauroimme ja ystävystyimme.

Siitä huolimatta, että itse suoritin jo toista tutkintoa ja tein samalla töitä sairaanhoitajana, pidin tärkeänä saada kavereita myös uusien opintojen ympäriltä. Vaikka en enää ollutkaan kaikkein innokkain juhlija, nautin jokaisesta hetkestä. Yhteenkuuluvuuden tunteesta, unelmien tavoittelusta, yhdessä nauramisesta ja hauskan pitämisestä.

Autoimme toisiamme eteenpäin ja opimme myös työskentelemään tiimeissä. Näitä taitoja jokainen meistä kaipaa ja usein työelämässäkin tarvitsee. Opiskeluaika on paljon muutakin kuin opiskelua, se on täyttä elämää.

Fuksivuosi tarkoittaa parhaimmillaan uusia kokemuksia, uusia ystäviä ja tutustumista ihan toisenlaiseen elämään. Elämään, jossa itse kantaa vastuuta, mutta jossa toisaalta kaikki on mahdollista. Usein tähän elämänvaiheeseen liittyy myös muutto pois kotoa ja jopa kotipaikkakunnalta. Opiskelukaupungista tuleekin uusi kotikaupunki.

Millainen sitten on uusi kotikaupunkisi Turku? Ensinnäkin, opiskelijat ovat erottamaton osa Turkua, sillä joka viides turkulainen on opiskelija. Korkeakoulukampukset sijaitsevat kaikki lähellä kaupungin keskustaa ja toisiaan.

Turussa kaikki on lähellä: jokiranta, kahvilat, baarit, kirjastot ja lenkkipolut ovat kaikki lähellä toisiaan. Luontoon ei tarvitse useinkaan erikseen lähteä, vaan lähellä olevat meri, joki ja vehreät kaupunkipuistot tarjoavat luontoelämyksiä jo aivan kaupungin keskustassakin.

Tapahtumia ja tekemistä vapaa-ajalla on tarjolla jokaiseen makuun. Tuomiokirkkopuistossa voi myös tuntea olevansa osa kaupunkimme pitkää historiaa. Siinä samalla paikalla on todennäköisesti seissyt opiskelijoita jo vuonna 1640.

Turku on ennen kaikkea asukkaidensa näköinen. Toivon sydämestäni, että jokainen teistä tuntee tulevien vuosien aikana Turun kodikseen. Me haluamme kaupunkina tehdä kaikkemme sen eteen, että te viihdytte täällä, juurrutte tänne ja haluatte olla jatkossakin rakentamassa Turkua ja vaikuttamassa siihen, miltä Turku tuntuu, näyttää ja mitä Turku tarjoaa meille kaikille.

Turku tarvitsee opiskelijoita, teidän mukananne tuomaa energiaa ja uutta elämää joka syksy ja ympäri vuoden. Opiskelijaelämä näkyy ja kuuluu turkulaisessa arjessa. Ja niin on juuri hyvä. Pitäkää meteliä itsestänne, pitäkää hauskaa ja luokaa perustaa omannäköiselle, hyvälle elämälle.

Toivottavasti se on jatkossakin täällä Turussa, sillä yhtään kehuskelematta, voin ylpeästi todeta, että turkulaisuus on elämän parasta aikaa!

Minna Arve

Turun pormestari ja Turun Kauppakorkeakoulun fuksi vuodelta 2000