Uutinen

Liikkumattomuutta torjutaan ulkoilemalla

Jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajasta Jukka Jalosesta hyvä ensimmäinen askel yksilötasolla parantaa omaa liikunnallisuutta on lähteä ulkoilmaan. Kuva: Toimitus.

Toimitus

Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijat ovat tutkimusten mukaan Suomessa väliinputoajia liikkumisen suhteen. Korkeakouluopiskelijoiden arvioidaan istuvan päivässä yli 10 tuntia ja ihmisten liikkumattomuuden tiedetään aiheuttavan vuosittain miljardien kustannukset yhteiskunnalle.

Tampereella ja Riikassa toukokuussa järjestettäviin jääkiekon MM-kilpailuihin valmistautuva Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen epäilee kansallisen liikkumattomuuden kumpuavan ympäristön muutoksista.

–Jos omaa lapsuutta miettii, niin onhan se aika hirvittävän erilainen kuin nykypäivänä lapsilla ja nuorilla. Kun olen ollut 10-15-vuotias, silloin touhuttiin ulkona. Sisällä ei ollut hirveästi tekemistä, Jalonen sanoo.

–Eri lajeja pelattiin ja monipuolista liikuntaa tuli aina pesäpallosta, jalkapallosta, yleisurheilusta ja lätkästä käsipalloon. Kyllähän se vaikutti moniin asioihin. Pysyi paremmin terveenä, Jalonen jatkaa.

Jalonen uskoo sosiaalisen median ja internetin kehityksen olevan tekijä nykyiseen tilanteeseen. Monia mielekkäitä asioita pystyy tekemään myös neljä seinän sisällä.

–Nämä ovat hienoja juttuja monessa suhteessa, mutta liikkumisen osalta vähentäneet innostusta ainakin osittain, Jalonen kertoo.

Liikkumattomuuden ratkaisuun ei ole hopealuotia. Jalosesta kuitenkin hyvä ensimmäinen askel yksilötasolla parantaa omaa liikunnallisuutta on lähteä ulkoilmaan. Hyvän harrastuksen löytäminen tukee jatkuvuutta merkittävästi.

–On tärkeää, että löytää jonkinlaisen intohimon siihen mitä tekee ja lajin, mikä voisi itseään kiinnostaa.

Ryhmässä liikkuminen on Jalosesta hyvä tapa sitouttaa itseään liikkumiseen.

–Joku tykkää tietenkin tehdä asioita yksin, mutta moni tykkää tehdä porukassa. Kun on harrastusryhmiä ja kaveriporukoita harrastusten ympärillä, niin porukassa tekeminen motivoi, kun kilpaillaan ja touhutaan keskenään. Tämän sosiaalinen puoli voi myös yllättää positiivisella tavalla, Jalonen kommentoi.

Jalonen epäilee, että ihmisellä, joka ei ole hirveän hyvässä kunnossa ei ole tajuakaan millainen ero arkeen voi tulla hyväkuntoisena.

–Pikkuhiljaa rauhassa, kun fysiikkaa alkaa rakentamaan, tekemään ja liikkumaan, niin huomaan jaksavan paremmin tehdä kaikkia asioita, Jalonen painottaa.