Kaupunki

Pidennettyjen aukioloaikojen opiskelutilat – hitti vai huti?

Helmi Henell

On marraskuun viimeinen viikonloppu, perjantain ja lauantain välinen yö, ja poljen ohi Teutorin opiskelutilan, jossa olen silloin tällöin nähnyt ihmisiä nenä kiinni tenttikirjoissa yötä myöten. Hiljennän vauhtia ja vilkaisen, olisiko sisällä ketään myöhäisyön kyöpeliä. Kello on muutaman minuutin yli kahdentoista. Tyhjältä näyttää.

Olen liikkeellä myös seuraavana yönä samoihin aikoihin ja uteliaisuuttani koukkaan taas Teutorin ohi. Ei missään vieläkään ketään. Tuumaan, että ilmeisesti viikonloppujen yöt eivät ole kiihkeintä tenttikirjojen kahlausaikaa.

Herään pohtimaan, kuinkakohan aktiivisessa käytössä nämä yöllisenkin opiskelun mahdollistavat tilat ovat. Marraskuun viimeisenä maanantaina, tenttikauden kolkutellessa uhkaavasti ovelle, lähden myöhäisillan kierrokselle katsomaan, kuinka ahkerassa käytössä opiskelutilat ovat kirjaston muiden palveluiden sulkeuduttua.

Turun yliopiston kirjasto tarjoaa viisi niin sanottua pidennetyn aukiolon tilaa. Nämä ovat Calonian, Educariumin, Kauppakorkeakoulun ja Quantumin kirjastoissa. Lisäksi Teutorin uudelta puolelta löytyy opiskelutiloja, jotka ovat auki pidempään kuin kirjaston tilat.

Pidennetyn aukiolon opiskelutilat ovat kirjaston aukioloaikojen puitteissa auki kaikille asiakkaille, mutta kirjastojen sulkeuduttua niihin pääsevät vain yliopiston opiskelijat ja henkilökunta. Sisään pääsemiseksi tarvitaan yliopiston kulkulupalätkä tai sirullinen opiskelijakortti. Toistaiseksi tilat ovat käytettävissä yhteen saakka yöllä.

Aloitan kierrokseni Educariumilta hieman ennen iltayhdeksää. Kirjasto on pimeänä, mutta sen kyljessä olevassa lukuhuoneessa palavat valot. Opiskelutilassa näkyy olevan kourallinen keskittyneen näköisiä ihmisiä.

Vedän syrjään yleistä kirjallisuustiedettä opiskelevan Jenni Väyrysen, joka kertoo olevansa pidennetyn aukiolon tilojen aktiivikäyttäjä ja lähtevänsä tiloihin pari kolme kertaa viikossa. Hän kuvailee omaa opiskelurytmiään ja -tyyliään sellaiseksi, että siihen sopii illemmalla ja irrallisessa ympäristössä opiskeleminen.

Väyrynen harmittelee sitä, että koronan jälkimainingeissa tilat eivät enää ole ympäri vuorokauden auki, vaan menevät kiinni yhdeltä.

–Olen minä ollut täällä joskus ennen koronaa aamuneljäänkin, Väyrynen nauraa.

Väyrysen havaintojen mukaan tiloja käytetään hyvin vaihtelevasti, mutta useimmiten ihmisiä kuitenkin on ainakin iltakymmeneen saakka. Deadlinejen lähestyessä tilat kuitenkin kuulemma täyttyvät ahkerammin.

Seuraava kohteeni on Calonian kirjaston opiskelutila, joka näyttää ensisilmäyksellä hyvin autiolta ja hiljaiselta. Tilan perällä on kuitenkin toisen vuoden oikeustieteen opiskelija Frans Vihmakoski. Hän kertoo opiskelevansa useimmiten juuri Calonialla, koska sietä löytyvät myös hänen opiskelutoverinsa.

Vihmakosken mukaan iltaisin tiloissa saa kuitenkin olla usein yksin. Jonkin vaikean tentin lähestyessä tilassa saattaa olla iltaisin enemmänkin väkeä, mutta esimerkiksi tänään tila on käytännössä tyhjä Vihmakoskea lukuun ottamatta. Vihmakoski on huomannut, että uudet fuksit ovat löytäneet tiensä opiskelutiloihin paremmin kuin esimerkiksi hänen oma vuosikurssinsa, joka aloitti keskellä koronaa.

–Siinä mielessä täällä on ollut ehkä keskimäärin enemmän ihmisiä, mutta ei porukka mitään all-nightereita täällä vedä, Vihmakoski pohtii.

Hän itse aloittaa opiskelut yleensä aamusta, mutta viihtyy opiskeluiden äärellä kuitenkin iltaan saakka.

Kauppakorkeakoulun opiskelutilassa on tänä iltana useampi pöytäryhmällinen opiskelijoita työn touhussa. Yksi heitä on Pegah Kazemian, joka opiskelee Global Innovation Management -maisteriohjelmassa ensimmäistä vuottaan. Hän kertoo hyödyntävänsä Kauppakorkeakoulun tiloissa olevia pidennetyn aukioloajan opiskelutiloja kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

Kazemia opiskelee myöhäisimmillään kahteentoista saakka yöllä. Myöhään illalla hän on usein ollut ainoa tai yksi ainoista opiskelutilan käyttäjistä. Kazemian sanoo, että kokee olevansa keskittyneimmillään ilta-aikaan, ja suosii siksi iltoja opiskeluissaan.

Kun saavun Quantumin kirjastolle, näyttää se varsin rauhalliselta. Ikkunan äärellä istuu vain yksi opiskelija, joka näyttää kuitenkin eväiden perusteella siltä, että hän on valmistautunut viettämään opiskelujen parissa vielä tovin. Massimo Morello suorittaa toista maisterivuottaan Turun yliopistossa kyberturvallisuuden opintojen parissa. Hän tunnustautuu hyvin ahkeraksi opiskelutilojen käyttäjäksi.

–Tulen tänne yleensä lounasaikaan, ja olen yhteen saakka yöllä, kunnes minut käsketään täältä pois, Morello kertoo nauraen.

–Opiskelisin täällä varmaan läpi yön, jos se vain olisi mahdollista, hän jatkaa.

Usea opiskelija nosti esille kaipaavansa mahdollisuutta opiskella tarvittaessa mihin aikaan vuorokaudesta vain. Korona-aika vaikuttaa kuitenkin muuttaneen pidennetyn aukioloajan tilojen käyttömahdollisuuksia. Liisa Tiittanen, johtava tietoasiantuntija Turun yliopiston kirjastopalveluista vahvistaa tämän.

Ennen koronaa edellä mainitut tilat todella olivat auki ympäri vuorokauden, mutta korona-aika toi aukioloihin muutoksia. Tällöin tiloihin pääsi aina yliopiston määrittämän koronavalomallin tason mukaisesti.

–Korona-ajan rajoitukset koskivat kaikkia yliopiston rakennuksia ja silloin myös nämä tilat olivat pääosin auki vain silloin, kun kirjastot olivat auki, Tiittanen kuvaa.

Tiloja avattiin uudelleen elokuussa 2021, ja silloin myös pidennetyn aukiolon tilat tulivat jälleen käyttöön kirjastojen aukioloaikojen ulkopuolelle. Kun koronarajoitukset päättyivät, yliopisto kuitenkin linjasi, että opiskelijoilla on pääsy yliopiston tiloihin 07-01 välisenä aikana, ja tämä koskee myös aiemmin ympäri vuorokauden auki olleita opiskelutiloja. Tämän vuoksi pidennettyjen aukioloaikojen tilat eivät palanneet ympärivuorokautiseen aukioloon.

Tiittasen mukaan kirjastolle on jo tullut toiveita liittyen 24/7-tilojen palauttamiseen. Hänellä onkin opiskelijoille hyviä uutisia.

–Haluamme kuunnella kirjaston käyttäjiä ja pyrimme mahdollisuuksien mukaan muokkaamaan kaikkien kirjastotilojen käyttötapoja sen mukaan, millaisia tarpeita ja toiveita tulee esille.

Kirjasto suunnitteleekin yliopiston toimitilapalvelujen kanssa Educariumin kirjaston pidennetyn aukiolon opiskelutilan laajentamista 24/7-käyttöön alkuvuoden 2023 aikana. Tiittanen kannustaa opiskelijoita antamaan palautetta niin tiloista kuin muistakin kirjaston palveluista, sillä palautteella on kehittämistyössä iso merkitys.

Kirjastolla on ollut 24/7-opiskelutiloja tarjolla vuodesta 2015 alkaen, kun yliopiston kirjastoja yhdistettiin ja uusittiin. Tällöinkään asia ei kuitenkaan ollut aivan uusi, sillä Educariumin kirjaston pidennetyn aukiolon tila on ollut auki jo vuodesta 2001 alkaen. Liisa Tiittanen kertoo, että vasta remontoituun Arcanumin rakennukseen on aukeamassa historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen kirjasto. Suunnitelmissa on, että sielläkin osa tiloista olisi käytettävissä myös kirjaston asiakaspalvelun ollessa suljettuna.

Poljen jälleen kerran myöhään illalla Teutorin rakennuksen ohi, joka on kierrokseni viimeinen kohde. Tällä kertaa rakennuksessa näyttää olevan useampi läsnäolija. Valtio-opin opiskelija Venla Reunanen istuu ikkunan ääressä vielä tenttikirjan parissa.

–Minulla vaihtelee kausittain se, kuinka paljon käytän näitä tiloja, mutta kyllä täällä jonkin verran tulee oltua”, Reunanen pohtii.

Mahdollisuus käyttää tiloja omien aikataulujen mukaan saa Reunaselta kiitosta.

Tänä iltana Teutorilla on jonkin verran väkeä, mutta Reunasen havainnon mukaan ihmisten määrä vaihtelee paljon. Välillä hän kertoo saavansa opiskella aivan yksinkin.

Turun yliopiston kirjaston kirjastoamanuenssi Jari Herrasen mukaan kirjastolla ei ole tällä hetkellä käytössä kävijätilastoja laajennetun aukiolon tilojen käytöstä. Tulevaisuudessa dataa aletaan kuitenkin saada ainakin Educariumin ja Arcanumin tiloista.

Yleisesti Herranen osaa sanoa, että käyttömäärät ovat korkeimmillaan tenttiaikoina. Näin monet haastateltavat opiskelijatkin kertovat havainneensa. Lisäksi Herranen mainitsee, että keväisin opiskelutilat ovat ahkerassa käytössä pääsykokeisiin lukijoilla. Hänen mukaansa mikään viidestä pidennetyn aukiolon opiskelutilasta ei ole keskimäärin toista suositumpi, mutta isojen tenttien aikaan jokin yksittäinen tila saattaa nousta hyvinkin suosituksi lukupaikaksi.

En itse ole todellakaan ilta- saati yöopiskelija, mutta ilmeisen moni tilojen käyttäjistä on. Useampi haastateltu opiskelija mainitsee tilojen eduiksi sen, että niissä saa olla rauhassa ja työn saa erotettua kotona vietetystä ajasta.

–Pelko motivoi minua. Pelkään, että en pääse läpi jostakin kurssista.” Massimo Morello vitsailee.

Monen henkilökohtainen rytmi on myös sellainen, että myöhäiseen aikaan tapahtuva opiskeleminen istuu siihen. Venla Reunanen mainitsee järjestötoiminnan vievän usein niin paljon aikaa, että ilta on käytännössä ainoa aika, jolloin ehtii istua opiskeluiden äärelle kunnolla. Istun Teutorin aulassa ja avaan läppärini.

Viereisessä pöydässä naureskelee ystäväporukka, joka näyttää pistäneen pillit pussiin päivän koulutöiden osalta ja keskittyy höpöttämään keskenään. Nämä tilat on värikoodattu vihreiksi, joten keskustelu on sallittua. En siis pane taustahälyä pahakseni.

Lopetan yleensä itse työskentelyn viimeistään kahdeksalta, ja ylipäätään ajoitan oman opiskeluni aamuihin ja päiviin. Istuessani nyt jo hiljentyneessä opiskelutilassa (ystäväporukka poistui paikalta) kellon lähestyessä yhtätoista totean, että tässäkin on puolensa. Marraskuinen pimeys kietoo ympärilleen, ja näppäimistön naputus on ainoa kuulemani ääni.

Jos olisin vielä varautunut vesipulloa järeämmillä eväillä, voisin hyvin kuvitella viipyväni täällä useammankin tunnin. Pistän kuulokkeet korville ja aloitan esseen työstämisen.