Uutinen

Nämä kahvilat Turussa auttavat kestämään kaamoksen

Café Siriuksessa cappuccinon hinnaksi opiskelijakortilla tulee alle kolme euroa.

Iiris Jouhilampi

Päivät pimenevät ja samalla ilmat kylmenevät. Loppusyksystä monet opiskelijat käpertyvät iltaisin peiton alle suoratoistopalveluiden loputtoman tarjonnan ääreen. Turussa on kuitenkin monia paikkoja, joissa voi viettää aikaa iltaisin myös ilman alkoholia. Seuraavaksi esittelen niistä kolme.

Café Sirius sijaitsee Turun kaupunginkirjastossa. Sisäänkäynti kahvilaan on alakerran lukusalin tai kirjaston sisäpihan kautta. Sirius on auki arkisin iltakahdeksaan ja viikonloppuisin viiteen.

Torstai-iltapäivänä tunnelma on rauhallinen. Paikalla on tusinan verran opiskelijoita ja eläkeläisiä. Tila on muun kirjaston tavoin hiljainen, mutta taustalla soi verkkainen poppi. Siriuksessa on laaja valikoima perinteisiä kahvilatuotteita täytetyistä sämpylöistä paikan päällä paistettuihin munkkeihin.

Juomalistalla on erikoiskahvien lisäksi haudutettua teetä, virvoitusjuomia ja jopa vodka russian. Kahvilan tuotteista saa opiskelijakorttia näyttämällä viidentoista prosentin alennuksen.

Café Sirius on täydellinen paikka opiskelulle, jos kaipaa rauhallista tilaa mutta ei muun kirjaston tarjoamaa ajoittain painostavaa hiljaisuutta. Paikka sopii myös kaverin kanssa kahvitteluun, mutta ei ilmapiirinsä vuoksi isommille porukoille.

Tiirikkala sijaitsee tois puol jokkee lähellä tuomiokirkkosiltaa sympaattisessa vanhassa puutalossa. Anniskelukahvilassa on kaksi kerrosta ja varsinkin yläkerrassa on hyvin tilaa suuremmallekin kaveriporukalle. Tiirikkala on auki viikon jokaisena päivänä, pilkku tulee arkisin vasta kymmeneltä illalla.

Paikasta saa erilaisia leivonnaisia, kuumia juomia ja drinkkejä. Kahvilatarjonnan lisäksi Tiirikkala tarjoaa myös ruokaa, jota tilatakseen opiskelijan pitää ehkä avata kukkaronnyörejä tavallista enemmän. Ainakin savulohikeitto (13,90€) on kuitenkin kokeilemisen arvoinen.

Tiirikkala on rento illanviettopaikka silloin, jos haluat viettää kavereiden kanssa iltaa menemättä baariin. Paikassa on erityisen kätevä, että halukkaat voivat tilata itselleen myös alkoholillisia juomia. Suurella porukalla jokaiselle on jotakin eikä seurueen holittomien tarvitse tyytyä vain johonkin, mitä sattuu olemaan saatavilla. Tiirikkalassa soi taustamusiikkina niin sanottua geneeristä poppia, mutta viikonloppuisin on välillä tarjolla livemusiikkia.

Kaupunginkirjastoa vastapäätä sijaitseva Unican Kulma on monelle opiskelijalle tuttu ydinkeskustan ainoana opiskelijaravintolana. Lounaan lisäksi Kulmasta saa myös aamupalaa, kuumia juomia ja alkoholijuomia opiskelijahintaan.

Kulma on auki arkisin iltayhdeksään ja lounasta saa nykyään seitsemään asti illalla. Tunnelmaa luovat kellertävä valaistus ja suuret rottinkituolit, joihin voi käpertyä katselemaan pimenevää iltaa.

Lounasaikaan Kulmaa voisi kuvailla kaoottiseksi. Paikalla on varsinkin rapeiden kalapalojen päivinä paljon nälkäisiä opiskelijoita ja istumapaikkaa voi olla hankala löytää. Iltaisin ravintola on kuitenkin aivan erilainen rennossa ilmapiirissään eikä paikalla ole usein muutamaa pöytäseuruetta enempää.

Iltaisin Kulma sopii hyvin opiskeluun tai muutaman kaverin kanssa hengailuun. Kulmasta saa myös hyvää kaakaota, joka koristellaan kermavaahdolla ja vaahtokarkeilla.