Uutinen

Speksit kohdallaan harjoituskauteen

Speksi houkuttelee pariinsa aina uusia tekijöitä, mutta mös vanhoilla konkareilla on halu palata takaisin.

Helmi Henell

Viisi paria on levittäytynyt pieneen tilaan, ja parit katsovat keskittyneesti toisiaan. Toinen osapuoli parista alkaa liikkua, ja toisen on matkittava samaan tahtiin, samaan rytmiin.

–Multa repes housut, joku huudahtaa ilahtuneesti. Kymmenpäinen joukko räjähtää nauramaan.

Käynnissä ovat I/O-speksin näyttelijöiden ensimmäiset harjoitukset. Näyttelijöistä noin puolet ovat vanhoja tekijöitä ja puolet taas ensimmäistä kertaa mukana.

–Vanhemmilta vuosikursseilta on kuullut speksistä paljon hyvää. Että siihen liittyy sellainen tietty yhteisö, kuvailee Roosa Partanen syitään hakeutua speksiin mukaan.

Yhteisön merkitys korostuu myös muiden haastateltavien kohdalla. Uudet ihmiset ja ystävien saaminen houkuttavat. Ja kaikilla on myös palo esiintymiseen.

–Odotan ihan puhtaasti sitä, että pääsee lavalle. Siinä ei roolillakaan ole niin väliä, muista haastateltavista ilmoitetaan.

Vanhemmat speksaajat hehkuttavat niin ikään speksin yhteisöllisyyttä. Ihmisten merkitys tekemisessä on suuri, ja se saa hakeutumaan speksin pariin yhä uudestaan ja uudestaan. ”Nää on nää mun ihmiset”, kuuluu napakka kiteytys.

Alakoulun liikuntasalissa on jännittynyt tunnelma. Turkulainen humanistispeksi on tänä viikonloppuna kohdannut ensimmäistä kertaa koko työryhmän voimin. Tänään on aika kahlata käsikirjoitus ensimmäistä kertaa läpi.

Paikalla ovat niin ohjaajat, näyttelijät, bändin jäsenet, puvustajat, maskeeraajat, lavastajat kuin muukin taustatiimi. Speksi on iso tuotanto, jossa on paljon liikkuvia osia ja paljon työtä eri tiimeille.

Humanistispeksin toinen ohjaaja, Aku-Matti Tapani, on ollut mukana Turkulaisen humanistispeksin toiminnassa alusta asti erilaisissa rooleissa. Hän hehkuttaa speksiharrastuksen monipuolisuutta. Esitys on joka vuosi erilainen, ja työryhmä vaihtuu soljuvasti vuosittain niin, että mukana on joka kerta sekä uusia että vanhoja speksiläisiä.

Ensimmäistä kertaa speksin pariin ovat löytäneet tiensä Alina Mälkiä ja Juuso Sintonen, jotka toimivat speksibändissä. Mälkiä bongasi haun speksiin ystävänsä Instagramista. Bändisoittaminen kiinnosti häntä, joten hän päätti hakeutua mukaan. Hän kertoo käyneensä kerran aiemmin katsomassa speksiä, ja pitäneensä näkemästään.

Bändivastaavana toimiva Sintonen sanoo, ettei aikaisemmin uskaltanut hakeutua speksiin, koska kuuli huhun, että se vie sielun. Sintonen naurahtaa kuitenkin, että ei ollut ottanut huomioon sitä, kuinka hauskaa speksaaminen voisikaan olla.

–Tämä on jo nyt antanut enemmän, kuin mikään muu harrastus elämän aikana, Sintonen toteaa.

Se on paljon sanottu, kun otetaan huomioon, että speksi on vasta aivan harjoituskautensa alussa. Jotakin maagista speksiyhteisöön täytyy siis liittyä.