Kaupunki

Ruokarobotit porskuttavat Turun kaduilla

Ruokarobotti taisteli tiensä perille lumisilla kaduilla yllättävän vikkelästi. Kuva: Helmi Henell.

Helmi Henell

Herttaisen näköiset pienet lähettihärvelit valtasivat kesällä Turun ja monen muun kaupungin katukuvan. Pienet robotit ovat herättäneet huomiota esimerkiksi ylioppilastalojen edustalla.

Uutiskynnyksen aparaatit ovat ylittäneet esimerkiksi kamppaillessaan tulvavesien tai lumikinosten parissa. Onko tässä ruokakuljetusten tulevaisuus?

S-ryhmän liiketoiminnan kehittäjä Tiina Meyer kertoo, että lähettirobotit ovat saaneet hyvän vastaanoton, ja palaute on ollut pääsääntöisesti positiivista. Negatiivinen palaute on saattanut koskea esimerkiksi musiikkia. Ruokarobotit puhkeavat näet laulamaan, kun kuljetus on perillä ja luukun avaa. 

–Olemme huomanneet, että musiikki herättää tunteita, Meyer sanoo. 

–Jos vaikkapa Mamban Vielä on kesää jäljellä ei kaikille kolahtanut, saattoi siitä tulla jokunen palaute,

Ulkonäöltään robotti on pyöreäkulmainen, ja sen etuvalot ovat kuin silmät. Robotilla on myös pieni lippu, joka on kuin lapsen huomiolippu. Meyer sanoo, että robottia suunnitellessa sen sosiaalinen hyväksyntä on ollut keskeisenä tavoitteena. Kehitysprosessissa on pohdittu, miten robotti koetaan katukuvassa ja kuinka se käyttäytyy. Myös ulkonäkö on ollut olennainen osa suunnittelua. 

Robotit ovat Meyerin mukaan suosituimpia perheissä, joissa on kouluikäisiä lapsia, mutta käyttäjiä on muissakin ryhmissä. Myös opiskelijat korostuvat käyttäjäryhmänä. Esimerkiksi Espoon Otaniemessä robottikuljetukset ovat suosiossa.

–Yhdysvalloissahan nämä robotit ovat puhtaasti yliopistoalueilla lounasruokaa toimittavia ja suosittuja opiskelijoiden keskuudessa, Meyer sanoo. 

Jos nälkä yllättää opiskelijan opiskelijabileiden jälkeen keskellä yötä, voiko hän tilata yöpalaa robotilla?

Meyerin mukaan toistaiseksi robotit toimittavat aamu- ja iltayhdeksän välillä, ja yöllä robotit ovat unten mailla. 

Kun robotin kannen avaa, alkaa se soittaa musiikkia. Kuva: Helmi Henell.

Kuinka homma toimii käytännössä? Toimitus päätti testata.

Tilaamista varten täytyy ladata puhelimeen S-kaupan sovellus, sieltä valita kotiinkuljetus robotilla ja siirtyä valitsemaan ostoskassin sisältöä. Robotin pitäisi vetää kahden kauppakassillisen verran tavaraa. Yritys lisätä wc-paperia tilaukseen johtaa kuitenkin sovelluksen kiukuttelemiseen. Se kertoo robotin olevan täynnä. Omiin jalkoihin saa siis edelleen luottaa, mikäli tahtoo itselleen paperia saada. 

Kun ostokset saa tehtyä, sovellus esittää aika-arvion robotin saapumisesta. Positiivisena puolena voi mainita, että robotti viilettää paikalle huomattavasti arvioitua aikaa vikkelämmin. Kohde sijaitsi melko lähellä kauppaa, mutta oletuksena oli, että lumisade ja kinokset voisivat hidastaa robotin seikkailua. Robotti kuitenkin selvittää tiensä maaliin noin kymmenessä minuutissa. Sitä voi pitää oikein kelpo suorituksena. 

Myönnettäköön, että robotti on oikein hellyyttävän näköinen kirmatessaan määrätietoisesti lumisella kadulla kohti päätepistettä. Luukun avatessa robotti puhkeaa laulamaan, kuten on luvattu. 

Last Christmas raikaa. Lunta sataa veijarin päälle. 

Onhan se ihan sympaattinen ja hauska näky.