Pääkirjoitus

Sadonkorjuun jälkeen

Syksy on koittanut ja opiskelijat palailevat opinahjoihinsa. Takana on muutaman kuukauden mittainen varmasti ansaittu tauko opinnoista. Sen on voinut käyttää hyvällä mielellä voimien ja eväiden kartuttamiseen tulevalle.

Suomalaiset opiskelijat ovat palanneet kesänvietostaan hyvin erilaiseen todellisuuteen kuin vuosi sitten. Korot, bensan ja ruuan hinta ovat korkeampia kuin aikoihin. Mielenterveyspalvelujen kuormitus sekä nuorten liikenneonnettomuuksien määrä kasvaa entisestään. Inflaatio kiihtyy ja vyö kiristyy.

Samalla kuilu länsimaiden ja idän välillä on syventynyt. Suomen muuttuneet suhteet Venäjään herättävät epävarmuutta. Kansallinen huoltovarmuus on saamassa ansaitsemansa kunnianpalautuksen naiivin hyväuskoisuuden aikakauden jälkeen.

Lisämausteensa soppaan antavat kulman takana kurkistavat eduskuntavaalit. Ensi kevään vaalikampanjoilta toivoisi mahdottomien lupaamisen sijaan maanläheisyyden, ratkaisukeskeisyyden sekä arkijärjen nostoa kärkipaikoille.

Tämä tarkoittaa sitä, että sähkön ei kuvitella tulevan pistorasiasta tai maidon kaupasta. Työmatkat eivät taitu taikamatolla lentäen ja raha ei vain ilmesty pankkiautomaattiin.

Vastapainona jokaiselta edellytetään ymmärrystä ja hyväksyntää siihen, että pennit yhteiseen kassaan ovat tiukemmassa kuin aikoihin. Se tekee kipeää, kun päivittäistä arkea elää pienellä liksalla pakastepitsan voimalla. Viisauden alku kuitenkin on jälleen tosiasioiden tunnustamisessa tälläkin kertaa.

On todettava, että kaamoksen laskeutuessa tiedossa ei ole mitään terälehden tanssia. Onneksi kuitenkin pisimmänkin yön jälkeen verhojen raoista valoa tulvii huoneeseen.

Pandemiakurimus on rauhoittunut kotimaassa. Leijonat takovat kaukalossa kovia tuloksia kisat toisensa jälkeen. Teen myös uhkarohkean ennustuksen, että kesän romanttisin poikamies James Bond palaa vielä tulevinakin kesäkausina Suomen televisioon.

Monesti lyhyet hengähdystauot onnen hiluineen auttavat pärjäämään vastatuulessa pitkälle. Ehkä kulunut kesä seesteisillä hetkillään on tarjonnut omalta osaltaan sellaisia. Muistellaan lämmöllä niitä, kun talven hämärä peittää maan.