Mielipiteet

Kiskoilla menneisyyteen

Taloustieteen opiskelija Siimento antaa kritiikkiä Turun raitiotiesuunnitelmille. Kuva. Julia Siimento.

Turku suunnittelee satojen miljoonien eurojen raitiotietä.

Sen hinta saattaa helposti paisua miljardiluokkaan, kun huomioidaan yleissuunnitelmassa esitetyn noin 400 miljoonan päälle infrastruktuuriin liittyvät kustannukset, rakennuksiin kohdistuvat vaikutukset, kaluston hankkiminen, noussut kustannustaso sekä arkeologiset tutkimukset.

Opiskelijan näkökulmasta tämä jätti-investointi olisi kaikkea muuta kuin järkevä.

Turun yksi olennainen vahvuus opiskelijakaupunkina on välimatkojen pituus. Meillä ei tarvitse autoa liikkumiseen, vaan paikasta toiseen pääsee näppärästi jalan tai pyörällä.

Kun Turkua usein verrataan Tampereeseen, tulisi muistaa, että meillä julkisen liikenteen vaatimukset ovat aivan erilaiset. Tampereen ratikan päätepysäkki Hervanta ei ole missään määrin Varissuon kaltainen alue, ei asukasmäärältään eikä palveluiltaan.

Hervanta on Tampereen ytimestä 9 kilometrin päässä, mutta Turussa opiskelijalle relevantit palvelut sijaitsevat puolentoista kilometrin säteellä: mukaanlukien yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampukset että valta-osa opiskelija-asunnoista.

On tietenkin tärkeää, että Turku myös kasvaa ja on tulevaisuudessakin elinvoimainen, mutta ratikkaa emme tähän tarvitse. Varissuo-Satama välin kiskot eivät rakennu halvalla. Jättimäinen velkataakka johtaisi väistämättä veronkorotuksiin ja kaupungin peruspalvelujen leikkauksiin, jotka näkyvät myös opiskelijan arjessa.

Turun kaupunkikonsernin velka oli vuonna 2023 jo 1,6 miljardia, ja taakka tulee paisumaan tätä menoa entisestään.

Lisäksi on hyvä tiedostaa, ettei ratikka edes palvelisi kaikkia opiskelijoita. Ehdotetun linjan varrella asuu alle neljäsosa kaupunkilaisista, eikä se tule hyödyttämään esimerkiksi Ylioppilaskylässä asuvaa.

Myöskään ilmastoargumentti ei kanna pitkälle: ratikan rakentamisesta aiheutuu massiiviset hiilidioksidipäästöt, ja niiden kompensointi kestäisi vuosikymmeniä. Turku voisi investoida aidosti kestävään liikenteeseen, kuten sähkö- ja superbusseihin, jotka eivät murskaisi kaupungin taloutta.

Tiesittekö, että Turussa on olemassa jo raiteet Varissuolta Satamaan ja Artukaisiin, joita voitaisiin hyödyntää lähijunaliikenteeseen? Lähijunaliikenteen lisäksi on myös mielenkiintoisia, moderneja ratkaisuja, tutustukaapa mielenkiinnosta esimerkiksi Norjan Trodheimissä kulkevaan metrobussiin!

Lisäksi rakentamisen aiheuttama vuosia kestävä kaaos, melu ja liikenteen ruuhkautuminen eivät ole opiskelijoiden etu. Tämä olisi isku myös keskustan yrityksille, joista monet tarjoavat opiskelijoille työpaikkoja, mutta kärsisivät rakentamisen myötä konkurssiriskistä.

Meillä opiskelijoilla on erityinen vastuu katsoa tulevaisuuteen ja vaatia päätöksentekijöiltä realistisia, järkeviä ratkaisuja. Turun raitiotie ei sitä ole, vaan kallis ja riskialtis projekti, joka sitoo kaupungin kädet vuosikymmeniksi eteenpäin.

Merkittävä osa turkulaisista on opiskelijoita, joten äänillämme on todellakin väliä.

Julia Siimento

taloustieteen opiskelija

kunta- ja aluevaaliehdokas (kok.)

Turku