![](https://tylkkari.fi/wp-content/uploads/2025/02/Nayttokuva-2025-02-06-194657-1.jpg)
Santeri Saarinen
Ylioppilaskuntien jäsenyys pysyy kaikille opiskelijoina pakollisena jatkossakin. Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaama selvitys asiasta tuli julkiseksi vuodenvaihteessa.
Selvityksessä todetaan, että pakkojäsenyydelle ei ole edelleenkään löydettävissä perustuslaillisia esteitä. Jokainen Turun yliopiston opiskelija kuuluu automaattisesti Turun yliopiston ylioppilaskuntaa.
Ylioppilaskunnan tehtävät on kirjattu lakiin. Niihin kuuluu opiskelijoiden etujen valvominen ja osallistuminen yliopistojen hallintoon, mutta myös valmistaa opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen. Lisäksi ylioppilaskunnat osallistuvat tarvittaessa opiskeluterveydenhuoltoa (YTHS) koskevien tehtävien toteuttamiseen.
Selvityksessä vertailtiin mahdollisia malleja ylioppilaskuntien jäsenyyden toteuttamiseksi. Selvitysmiehenä toiminut Juha Viertola toteaa Tylkkärille keskeisimmän havainnon olevan sen, että mikäli automaatiojäsenyydestä luovuttaisiin, ylioppilaskuntien jäsenmäärät laskisivat jyrkästi.
–Näin on käynyt esimerkiksi Ruotsissa, jossa pakkojäsenyys päättyi vuonna 2010, hän toteaa.
Selvityksessä päätellään, että jäsenmäärän lasku johtaisi edunvalvonnan mahdollisuuksien heikkenemiseen. Koska ylioppilaskunnat osallistuvat myös aine- ja harrastejärjestöjen tukemiseen, Viertola uskoisi vaikutusten heijastuvan epäsuorasti myös niihin.
Ylioppilaskuntien pakkojäsenyyden perustuslaillisuutta on selvitetty historiallisesti useaan otteeseen. Kritiikkiä on herättänyt se, ettei yhdistyslakiin tai perustuslaillisiin oikeuksiin tyypillisesti kuulu sellaiseen kuulumisen pakollisuus.
Tämänkertaisessa selvityksessä perustuslaillisia kysymyksiä ei erityisesti ruodittu.
–Asiaan ovat ottaneet kantaa aiemmin useat selvitykset ja esimerkiksi perustuslakivaliokunta. Oikeustila ei ole muuttunut niin, että siihen olisi ollut tällä kertaa ollut syytä. Ylioppilaskuntien automaatiojäsenyys ei ole ristiriidassa perustuslain kanssa, Viertola painottaa.
Selvityksessä käsiteltiin myös erilaisten mallien vaikutusta ylioppilaskuntien talouteen. Useimmat yliopistot nojaavat pääosin jäsenmaksuihin.
Viime aikoina keskustelua on herättänyt se, että esimerkiksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY on nostamassa tämän vuoden jäsenmaksuaan 50 prosentilla, jolloin maksun suuruus tulee olemaan 85 euroa. TYY:n jäsenmaksuun saatiin läpi kuluvalle vuodelle symbolinen yhden euron lasku. Vuoden 2025 jäsenmaksu on 54 euroa.
TYY kertoo olevansa selvityksen johtopäätöksiin tyytyväinen. Pääsihteeri Iiris Taubert toivoo, että selvityksen myötä ylioppilaskunnat saavat rauhassa jatkaa työtä opiskelijoiden edunvalvonnan eteen.