Mielipiteet

TYY noudattaa lakia

Kirjoittaja ottaa kantaa yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston viimeisimpiin käänteisiin. Kuva: Jimi Mahonen.

Turun yliopiston ylioppilaskunnan verkkosivuilla julkaistiin TYYn epäkokous Porissa niminen julkaisu, jossa kirjoitetaan suoraan lainaten kokouksen teknisestä viasta ja hallinnollisesti epävarmasta asemasta. Kyse on kuitenkin lain ja omien sääntöjen noudattamisesta.

TYYn edustajisto matkusti 16. lokakuuta edustajiston kokousta varten Poriin, koska käytäntönä on ollut, että vuosittain yksi edustajiston kokous järjestetään Satakunnan kampuksella. Kokouksen laillisuuteen liittyi kuitenkin ongelma. Tämän edustajistöryhmä Ryhmä Lex nosti esille.

Käytännössä jokaisessa yhdistyksessä tai yhdistykseen rinnastuvassa elimessä, jossa järjestetään virallisia kokouksia jokaisen kokouksen alussa todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus. Näin menetellään myös Turun yliopiston ylioppilaskunnassa.

Ylioppilaskunnan säännöissä määrätään seuraavalla tavalla. Kutsu edustajiston kokoukseen on toimitettava sähköisesti kaikille edustajiston jäsenille ja kokouksesta on ilmoitettava ylioppilaskunnan virallisella ilmoitustaululla vähintään seitsemän päivää ennen kokousta.

Tällä kertaa kokouskutsu kuitenkin toimitettiin edustajistolle kuusi päivää ennen kokousta. Se tarkoittaa, että kokous oli kutsuttu koolle sääntöjen ja siten lainvastaisella tavalla. Laittoman kokouksen kaikki päätökset ovat moitteenvaraisia.

Säännöissä määrätään myös, että lisäksi jokaisella ylioppilaskunnan jäsenellä on oikeus valiottaa myös sillä perusteella, että päätös on syntynyt laista, säännöistä tai muista ylioppilaskuntaa koskevista määräyksistä poikkeavassa järjestyksessä. Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa TYYn jäsen olisi voinut valittaa päätöksestä.

Tieto kokouksen laillisuuteen liittyvästä ongelmasta oli välitetty viikkoa etukäteen edustajiston puheenjohtajalle, mutta puheenjohtajisto katsoi, että kokous voidaan näidenkin tietojen varassa pitää.

Edustajisto äänesti Porin kokouksen alussa kokouksen laittomuuden toteamisesta suuntaa antavassa käsiäänestyksessä äänin 31-0, 4 tyhjää. Paikalle saapuneista opiskelijaedustajista 31 edaattoria kannatti kokouksen laittomaksi toteamista. Kukaan ei äänestänyt laittomaksi toteamista vastaan.

Mikäli edustajisto olisi tehnyt päätöksiä, niistä olisi voinut tehdä oikaisuvaatimuksen, josta olisi voinut edelleen valittaa hallintolain mukaisesti hallinto-oikeuteen. Tällöin kokouksen päätökset olisivat mahdollisesti olleet hallinto-oikeuden määräämän toimeenpanokiellon alaisia.

Kokous on herättänyt runsaasti keskustelua myös jälkeenpäin. Monet ovat pohtineet esimerkiksi TYYn varsinaisia tehtäviä.

Kritiikkiä on annettu muun muassa siitä, että TYY pyrkii vaikuttamaan globaaleihin poliittisiin kysymyksiin samaan aikaan, kun Turun yliopiston opiskelijoiden edunvalvonnassa on runsaasti kehitettävää. Mielestäni aivan aiheesta.

Jimi Mahonen

TYYn hallituksen jäsen

oikeustieteen opiskelija

Turun yliopisto