
Santeri Saarinen
Opiskelijat tapaavat syödä kampuksella opiskelijaravintolassa. Voiko sieltä bongata myös Turun yliopiston rehtorin Marjo Kaartisen?
–Opiskelijaravintoloista minut voi bongata hyvin harvakseltaan, mutta useammin kuin muista lounaspaikoista. Minun on pakko tunnustaa, että olen eväiden syöjä eli teen omat eväät mukaan töihin. Syy tähän on parin hankalan ruokarajoitteen lisäksi valitettavan häpeällinen eli ajan säästäminen.
Mitä jääkaapissasi on aina?
–Jääkaapistani löytyy aina sentään valo, sanoisivat läheiseni. Mutta on siellä aina kananmunia aamiaista varten ja tonnikalaa lounaseväitä varten. Pakastimen puolella on sitten kerta-annoksia iltaeinestä varten, itse kokattuja!
Entä mikä on keittiösi salainen pahe?
–Keittiöni salainen pahe on jäätelö, jota koetan olla ostamatta, mutta ärsyttävän usein kiusaus saa minusta voiton. Minulla on jäätelökonekin ja osaan tehdä sillä loistavaa raparperijäätelöä.
Minkälainen kokkaaja olet itse? Lähteekö loimulohi vai mennäänkö tonnikalakastikkeella?
–Olen spartalainen kokkaaja eli minimoin ruuanlaiton. En todellakaan nauti siitä. Teen pakastimen kerta-annoksia varten viikonloppuna ison annoksen jotain mössöä tai vaikka broilerifilettä, jota sitten popsin seuraavat viikot porkkanan, kurkun ja muun tuoreen kanssa.
–Vaihtelua syntyy, kun pakastimeen kertyy muutamaa eri vaihtoehtoa eri viikonlopuilta. Ei lähde siis loimulohi, tonnikalakastikkeella mennään. Vaihtelua todella supertylsään ruokavaliooni saan työhöni kuuluvissa tapahtumissa.
Mitä söit itse aikanaan opiskelijana?
–Söin opiskelijana opiskelijalounaan; järkevää, edullista ja usein myös ihan hyvää. Opiskelijalounaat ovat nykyisin 1980-lukuun verrattuna todella korkeatasoisia, sanoisin! Silloin käsitys salaatista oli kiinankaali ja kurpitsasalaatti. Söin useimmiten Gadoliniassa, josta on vain hyviä muistoja.
Lopuksi turkulaisuus-testi: piispis vai berliininmunkki?
–Piispis tietysti.
Rehtorin mössö
Ainekset:
-Purkillinen tonnikalapaloja vedessä
-Reilu ruokalusikallinen Hellmann’s majoneesia
- Tonnikala valutetaan nopeasti. Majoneesi sekoitetaan hyvin tonnikalan sekaan ja nautitaan.
- Tälläkin pärjää pitkälle, mutta loraus sitruunan mehua antaa raikkautta makuun.
- Mössöön voi lisätä melkein mitä vain mistä itse pitää. Esimerkiksi suolakurkku pieninä kuutioina on erinomainen maustaja tonnikalamössössäni, kun ryhdyn juhlavaksi. Majoneesi on tässä tärkeä ainesosa. Mikä tahansa majoneesi ei maun puolesta kelpaa. Onneksi oikeaa laatua saa nykyisin Suomesta lähes kaikista kaupoista.
- Mössö pitää nälän loitolla kauan ja sitä voi käyttää moneen. En yleensä lähde patikoimaan päiväretkeäkään ilman purkillista mössöä repussa olevassa pienessä kylmälaukussa. Reippaimmat meistä syövät tätä sellaisenaan, mutta mössö on erinomainen kolmiovoileipätäyte ja mitä erinomaisin illanistujaisiin esimerkiksi voileipäkeksien kanssa.