
Santeri Saarinen
Opiskelijabudjetilla ei oman tilan rypäleitä siemailla. Kehtaako viininhimoa tyydyttää alempien hyllyjen antimilla, Wiiniklubin puheenjohtaja Amalia Rintanen?
–Kyllä kehtaa. Kyykkyviineissäkin on hyviä löytöjä. Kokemuksesta voi tehdä paremman muutamilla helpoilla kikoilla.
Ahaa, kuten?
–Perusvinkkinä kannattaa katsoa, mikä on suositeltu tarjoilulämpötila. Valkoviinit viihtyvät kylmässä, punaviinit hieman huoneenlämpöä viileämmässä. Niissäkin on pieniä eroja. Esimerkiksi runsaammat viinit voivat olla hivenen lämpimämmässä.
Entäs lasit? Onko väliä, minkä muotoisesta lasista viininsä juo?
–No viinilasi on viinilasi. Mutta erilaisilla laseilla on omat funktionsa. Esim. punaviinilasi antaa viinille enemmän happea, kun taas valkoviini ei sitä vaadi ja siksi lasikin on kapeampi. Se myös pitää viinin viileämpänä. Kuohuviinilasi on yleensä kapea ja pitkä, jotta kuplat säilyvät pidempään. Siitäkin, minkälainen lasi on hyvä, on eriäviä mielipiteitä.
Mites maistelu? Itse kulautan puolikkaan lasin kerralla, mutta ei varmaan kannattaisi.
–Viiniä voi haistaa ihan rohkeasti, eli ei kannata vain nuuhkia. Maistaessa viiniä tulisi pyöritellä suussa. Hajusta ja mausta etsitään erilaisia aromeja. Kannattaa keskittyä siihen, mitä itse tunnistaa, ennen kuin katsoo, mitä Alkon sivuilla on kerrottu. Ei kannata säikähtää hifistelytermejä, vaan tuoksuja ja makuja voi verrata ihan arkisiin ja tuttuihin asioihin.
Voiko hyvän viinin tunnistaa etiketistäkin?
–Ehkä ei ihan etiketistä. Mutta Alkon myyjät ovat yleensä oikein asiantuntevia eli he osaavat neuvoa. Suuntaa saa kuitenkin rypälelajikkeesta. Esimerkiksi Pinot Noir ja Chardonnay ovat yleensä suhteellisen neutraaleja ja näin helppo parittaa ruoan kanssa. Lämpimien maiden viinit ovat yleensä täyteläisempiä. Esimerkiksi Portugali on kuuluisa runsaista ja täyteläisistä viineistään.
Kerros lyhyesti vielä Wiiniklubista.
–Turun Akateemisen Wiiniklubin tavoitteena on rikastuttaa opiskelijoiden viini- ja ruokakulttuuria. Järjestämme viiniaiheisisa tapahtumia, erityisesti tastingeja sekä excuja. Ensi syksyn matka suuntautuu Toscanaan. Tastingit järjestetään kyllä tosissaan, mutta ei missään nimessä pönöttämällä. Ystävänpäivän aikaan järjestimme tapahtuman, jossa tutustuttiin sekä viineihin että viinittelijöihin. Seuraava tapahtuma onkin aika osuvasti kyykkyviinin maisteluun liittyvä, jossa esitellään opiskelijabudjettiin sopivia hintaansa nähden hyviä viinejä.
VINKIT:
Punaiset: Quinta do Espirito Santo 2020 – 10,71 €
Mehevä ja hilloinen. Sinipunainen, täyteläinen, keskitanniininen, hapankirsikkainen, viikunainen, boysenmarjainen, mausteinen, paahteinen. Portugali.
Valkoiset: Cavit Sanvigilio Pinot Grigio 2023 – 10,02 €
Pirteä ja hapokas. Vaaleankeltainen, kuiva, hapokas, sitruksinen, valkopersikkainen, keltaomenainen, yrttinen. Italia.
Kuohuvat: Greta und Ingrid Sekt Trocken – 9,51 €
Pirteä ja hedelmäinen. Vaaleanviherkeltainen, puolikuiva, hapokas, sitruksinen, aprikoosinen, keltaluumuinen, hennon mausteinen. Saksa.