Kolumni

Säätiöt voivat auttaa hädänalaista

Sara Seppälä kirjoittaa kolumnissaan säätiöiden myöntämistä apurahoista. Kuva: Sara Seppälä.

Kirjoitin vuoden ensimmäisen Turun ylioppilaslehden numeroon jutun opiskelijoiden arjesta nykyisen hallituksen läpiajamien tukimuutosten alla.

Vaikka opiskelijoiden kasvavaa hätää on kailotettu jo hyvä tovi monessa valtakunnallisessa mediassa, oli todellisuuden kohtaaminen kasvokkain muutosten koskettamien ihmisten kanssa pysäyttävää.

Niin monella on huoli siitä, kuinka monta euroa tilin pohjalla kuukauden lopussa on. Niin monella on huoli siitä, kuinka arjessa pysyisi pinnalla, kun oma jaksaminen on hiipumassa kasvavan taakan alle.

Ja vaikka jotenkin suurin osa opiskelijoista pystyy pyörittämään arkeansa toimivasti, on joukossamme liikaa niitä, jotka uhkaavat uupua.

Haluaisin käyttää tämän palstatilan sen esiin tuomiseksi, että yhteiskunnassa on monia tahoja ja säätiöitä, jotka myöntävät apurahoja ja stipendejä eri elämäntilanteissa oleville opiskelijoille, joista harva on tietoinen. Osa säätiöistä jakaa rahaa nimenomaan vähävaraisille, osa tietyltä paikkakunnalta kotoisin oleville ja osa tietyn alan opiskelijoille.

Summat tuskin ovat päätä huimaavia ja yleisesti rahan myöntämisen ehdot ovat tiukkaan rajattuja, mutta mahdollisuuksia voi löytyä. Tahoja on monia, mikä toisaalta voi tehdä oikeanlaisen apurahan hakemisesta valitettavan työlästä, mutta joka takaa myös laajan skaalan eri vaihtoehtoja.

Listaa tietokannoista, joissa on koottuna yhteen apurahoja ja stipendejä myöntävät järjestöt
voi selata muun muassa Studentumin nettisivuilta.

Jos edes joku onnistuu tällä tavoin saamaan pienen valon taloudellisen tunnelinsa päähän ja luottoa siihen, että ehkä kaikki sittenkin järjestyy, on tämä ollut kirjoittamisen arvoinen teksti.

Sara Seppälä

biolääketieteen opiskelija

Turun yliopisto