Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat takana. Vaalit ovat kerryttäneet Suomessa perinteisesti valtavasti näkyvyyttä, mutta säpinän määrä oli tällä kertaa erityinen.
Syykin lienee selvä. Kyseessä oli ensimmäistä kertaa Suomen Nato-jäsenyyden aikakaudella, kun Yhdysvalloissa valitaan presidentti Valkoiseen taloon.
Vaalitulokset ovat jo moneen kertaan perattu ja mutusteltu, joten niitä ei sikäli enää tarvitse erikseen pureksia. Kuitenkin yksi keskeinen havainto on jäänyt monelta huomaamatta itse vaaleista yleisellä tasolla.
Tällä kertaa suomalainen media onnistui vaaleja koskevassa uutisoinnissa aikaisempaan verrattuna vähän paremmin.
Mitä tällä haetaan takaa? Palataan aikakoneella takaisin vuoteen 2016. Tällöin suomalaisen median voi sanoa jääneen suorastaan luokalle Yhdysvaltojen presidentinvaalia koskevassa uutisoinnissaan.
Tilannekuva oli jokaisessa suuressa mediatalossa yksipuolinen. Hilary Clintonia rakastivat kuulemma Yhdysvalloissa kaikki.
Sitten käytiin vaalit. Aamukuudelta oltiin yllätettyjä Trumpin ensimmäisen valinnan johdosta. Toisin sanoen kaikki arviot menivät vihkoon ja tiedossa oli selittelyjä selittelyjen perään. Paluu häntä koipien välissä.
Toki vaalien jälkeen viisastelua yritettiin vieläkin jatkaa, mutta homman mentyä jo reisille sen seuraaminen oli lähinnä surkuhupaisaa.
Hyvän vertailukohdan vuoden 2016 Yhdysvaltojen presidentinvaaliuutisointiin voi saada tekemällä vertailuja muissa maissa toteutettuun uutisointiin. Seurataanhan vaaleja laajasti myös muuallakin maailmalla.
Esimerkiksi Saksassa molempien ehdokkaiden kampanjoidessa tilanteen kuvailtiin olevan hyvin täpärä. Tilanne saattaa kääntyä vielä mihin suuntaan tahansa. Näin lopulta kävikin.
Kliseisesti sanottuna kerrasta oppii. Muutos kahdeksan vuoden ja parin vaalin välillä on ollut kuitenkin merkittävä suomalaisessa mediassa.
Mikä sitten on muuttunut? Nato-jäsenyyden lisäksi sanoisin, että nyt suomalainen media osasi hakea laajemmin näkökulmia siitä miten amerikkalaiset itse ajattelevat vaalista.
Amerikassa käytiin talousvaalit, jotka ratkaistiin arkipäivän sinänsä pelkistetyllä ongelmanratkaisulla. Talous kuntoon ja muuri Meksikon rajalle.
Hermanni Sankelo
päätoimittaja
Turun ylioppilaslehti