Uutinen

Fuksitapahtumat tasapainottavat orientaatioviikon ohjelmaa

Humanitas ry järjesti First rodeo -rastikierroksen uusille humanistisen tiedekunnan opiskelijoille. Yliopistonmäellä ryhmän jäsenet kiinnittivät vuorotellen härälle hännän. Kuva: Inka Oksanen.

Inka Oksanen

Orientaatioviikolla uusien opiskelijoiden illat ovat täynnä erilaisia fuksitapahtumia. Monien ainejärjestöjen tuutorivastaavien mielestä tärkeintä on, että tapahtumien aikana uudet opiskelijat tutustuvat toisiinsa opiskelijayhteisöön ja mahdollisesti myös uuteen kaupunkiin.

Ainejärjestöjen orientaatioviikon rakenne on usein perinteinen. Tiettyinä päivinä järjestetään tietyt tapahtumat.

Oikeustieteen opiskelijoiden ainejärjestö Lex ry:n vastuutuutoreiden mukaan heidän nelipäiväisen fuksiviikkonsa tapahtumat ovat pysyneet jo pitkään samoina, mutta niiden sisältöä on muokattu vuosien varrella. Vastuutuutorit kertovat, että tapahtumien alkoholipainotteisuutta on pyritty vähentämään ja ohjelmissa painotetaan ihmisten tutustumista.

Myös kauppatieteiden opiskelijoiden yhdistys Turun KY ry:n sosiaalipoliittinen vastaava Ida Hartikainen korostaa alkoholikulttuurin muutosta.

–Juomista tai juomattomuutta ei tuomita, Hartikainen tiivistää.

Biotekniikan ja tietojenkäsittelytieteiden uudet opiskelijat pääsivät harjoittelemaan kyykkää Kuuvuoren kentällä. Kuva: Inka Oksanen.

Median, musiikin ja taiteen tutkimuksen ainejärjestö Affekti ry:n tuutorivastaava Alina Armanto kertoo, että heillä jokainen hallitus saa tuoda oman mausteensa tapahtumiin. Yksi ainejärjestön uusi perinne on flunky ball -niminen peli, jota ainejärjestön uudet opiskelijat eli demot pääsevät pelaamaan heti ensimmäisen orientaatiopäivän iltana.

Toisaalta kaikille ainejärjestöille ei ole vielä vakiintunut niin sanottuja perinnetapahtumia. Esimerkiksi kirjallisuustieteiden opiskelijoiden ainejärjestö Mimesis ry:n tuutorivastaava Ruu Kankareen mukaan heidän orientaatioviikkonsa tapahtumissa on melkein joka vuosi tapahtunut jonkinlaisia muutoksia. Mimesis ry on perustettu vuonna 2020.

Anglica ry:n orientaatioviikkoon kuuluu Oldies vs. Newbies -jalkapallopeli, jossa piltit pelaavat vanhoja opiskelijoita vastaan. Pelin jälkeen lähdetään jatkoille TYY:n saunalle. Kuva: Inka Oksanen.

Vastaus kysymykseen mikä on orientaatioviikon tärkein fuksitapahtuma riippuu paljolti vastaajasta. Kemian ja biokemian opiskelijoiden ainejärjestö TYK ry:n piltti- ja tuutorivastaava Iida Hämäläinen sanoo, että orientaatioviikon tärkein tapahtuma on leikki-ilta, jossa leikkejä leikitään yli sadan hengen porukalla.

Psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Fobia ry:n tuutorin Santeri Karvolan mielestä heidän orientaatioviikkonsa tärkein tapahtuma on ensimmäisen illan piknik. Sen aikana uudet opiskelijat ehtivät rauhassa keskustelemaan ja tutustumaan toisiinsa.

–Jos koko ajan on ohjelmatykitystä ja suorittaa vain erilaisia tehtäviä, niin ei siinä ehdi kunnolla tutustumaan muihin, Karvola pohtii.

Katko ry:n kastajaiset huipentuivat valatilaisuuteen, jossa uudet opiskelijat liitettiin osaksi ainejärjestöä. Kuva: Inka Oksanen.

Kasvatustieteiden ainejärjestö Katko ry:n orientaatioviikko huipentuu kastajaisiin, joissa uudet opiskelijat liitetään erilaisin perintein osaksi ainejärjestöä. Katko ry:n tuutorivastaava Noora Neuvonen muistelee, että omissa kastajaisissaan hän tunsi olonsa tervetulleeksi uuteen ainejärjestöön.

Biotekniikan DI-opiskelijoiden ainejärjestö Nucleus ry:n fuksivastaava Aino Jylhä kertoo, että hän on edelleen mukana järjestötoiminnassa sen takia, että orientaatioviikosta jäi niin mukava fiilis.

–Tuntui siltä, että kuului yhteisöön, kun osallistui tapahtumiin, Jylhä sanoo.

Vaikka perinteisimmät fuksitapahtumat järjestetään orientaatioviikon aikana, uusien opiskelijoiden tapahtumat jatkuvat vielä pitkälle syksyyn. Monella ainejärjestöllä ensimmäiset akateemiset pöytäjuhlat eli sitsit ja kastajaiset järjestetään vasta virallisen orientaatioviikon jälkeen.