Sara Seppälä
Auringon vihdoin pilkottaessa pilvien välistä ja ruohon alkaessa vihertää voi huomata kesän lähestyvän vauhdilla. Monelle opiskelijalle se on tarkoittanut kauan odotetun loman lisäksi kesätöiden hakua.
Ensimmäistä vuotta lääketieteellistä tekniikkaa ja terveysteknologiaa opiskeleva Netta Mutila palaa tuttuun kesätyöpaikkaan pieneen turkulaiseen teollisuusfirmaan. Kesä kuluu myynnin lisäksi toimistohommien ja arkistonhoidon parissa.
Tuttuun paikkaan on helppo palata myös työnantajan näkökulmasta, kun tekijällä on entuudestaan talon tavat hallussa. Mutila aloittaa työt jo opintojen ohella huhtikuussa, mutta miettii kuitenkin puhtaan loman pitämistä elokuun tienoilla.
–Yritän tehdä aika paljon töitä, että syksyllä ei tarvitsisi elää tukien varassa, Mutila summaa.
Kesäsuunnitelmissa on myös Ruisrock-festivaalit ja mahdollinen ulkomaanmatka. Mutila kertoo hakeneensa myös oman alan työpaikkoja, mutta niitä on hankala saada ensimmäisen vuoden opiskelijana.
Useimmiten työnantajat odottavat jo valmistunutta tai valmistumaisillaan olevaa tekijää ja paikat, joihin valmista koulutusta ei tarvita, ovat kovan kilpailun alla. Koska koulutusala on ollut pystyssä vasta kaksi vuotta, ei Mutila osaa sanoa varmaksi, milloin oman alan työpaikkoja voisi olla realistista odottaa.
Ensimmäisen opintovuoden hän lopettaa vapautunein tunnelmin, kun rankimmat jaksot ovat väistyneet kevään tieltä. Minkälaista työtä haluaisit tehdä tulevaisuudessa?
–En tiedä vielä. Voisin nähdä itseni tyytyväisenä monissakin hommissa. Urheilun liikemallinnus kiinnostaa, joten ehkä työtä urheiluvammojen ehkäisyssä ja jonkinlaista yhteistyötä fysioterapeuttien kanssa.
Mutilan mukaan ala tuo vapautta, mutta myös ahdistusta, kun valmiiksi tallattuja polkuja ei vielä ole.
Myös ensimmäistä vuotta saksaa opiskeleva Anna Huuhka on päätynyt muihin kuin oman alan kesätöihin. Hän aloittaa toukokuussa Turun yliopistollisella keskussairaalalla ruokapalvelutyöntekijänä ja muun muassa tiskaa ja vie annoksia potilaille.
Huuhka katsoi joitakin oman alan harjoittelupaikkoja, mutta jätti niihin hakemisen myöhemmälle, kun alan opintoja on kertynyt enemmän.
–Saksa on niin laaja-alainen ja kielitaidosta on hyötyä kaikkialla, hän kertoo.
Se luo toisaalta myös ongelman, kun ei ole selkeitä paikkoja, mihin hakea. Opettajille ei ole kesätöitä ja kääntäjäkin tarvitsee enemmän opintoja alle.
Huuhka on kuitenkin tyytyväinen, että sai kesäksi töitä. Alunperin Pieksämäeltä kotoisin oleva Huuhka haluaa nähdä Turun kesän ja nauttia kaupungista joka vuodenaikana.
Töiden lisäksi hän yrittää myös lomailla, kerrata ensi vuonna alkavaa ranskan sivuainetta ja lukea muitakin kuin koulukirjoja. Intin käynyt ja aiemmin upseerin tehtävistä haaveillut Huuhka unelmoi tulevaisuudessa työstä, jossa yhdistyisi kansainvälisyys ja maanpuolustus.