Helmi Henell
Kartat tarttuvat käsiin, ja lähes parisataapäinen suunnistajajoukko pinkoo ylioppilaskylän sokkeloissa. Harmaa päivä ja maaston satunnainen niljakkuus eivät urheilijoita pysäytä.
Suomen suunnistuskausi avattiin ylioppilaskylässä Sprinttirieha-nimellä kulkeneen tapahtuman merkeissä.
Sprinttisuunnistukset suunnistetaan lähtökohtaisesti aina kaupunkimiljöössä, kertoo ylioppilaskylän Sprinttiriehan ratamestari ja kilpailunjohtaja Tuukka Mäkinen. Ylioppilaskylässä ei ole aiemmin järjestetty virallista, suunnistusliiton alaista lähikilpailua.
Mäkinen sanoo kuitenkin, että ylioppilaskylä on suosittu suunnistajien keskuudessa. Alueella järjestetään paljon suunnistusharjoituksia ja pienempiä tapahtumia.
Mitkä ovat ylioppilaskylän edut suunnistuskilpailun näkökulmasta?
–Ylioppilaskylä on sinänsä todella erityinen alue Turussa, Mäkinen sanoo.
–Rakennukset ovat alueella tiiviisti, mutta pihoille saa kuitenkin juosta kohtalaisen hyvin, hän jatkaa.
Mäkinen nostaa esille myös alueen sokkeloisuuden. Samannäköisiä taloja on paljon. Tämä tuo suunnistajille haastetta, kun heidän täytyy pysyä kärryillä siitä, minkä talon välistä milloinkin juoksevat. Alueella on Mäkisen mukaan paljon luettavaa kartalta.
Sprinttiriehassa hyödynnettiin koko ylioppilaskylän aluetta. Ratojen pituudet olivat noin neljän kilometrin luokkaa.
Tapahtuman järjestäjänä toimii turkulainen Jatkuva liike -osakeyhtiö. Mäkisen mukaan Jatkuva liike järjestää erityisesti kestävyysurheilutapahtumia, mutta myös ylipäätään liikunta- ja urheilutapahtumia Turun seudulla.
Kaikilla osakkailla on pitkä suunnistustausta. Muutama vuosi sitten he havahtuivat siihen, että Turusta puuttui talviaikaan järjestettävä sprinttisuunnistussarja, jollaisia esimerkiksi Helsingissä ja Jyväskylässä on järjestetty jo useampi vuosi.
Mäkinen sanoo, että tarkoituksena on järjestää turkulaisille mahdollisimman paljon matalan kynnyksen elämysurheilutapahtumia.
Ylioppilaskylän Sprinttiriehassa oli osallistujia Mäkisen mukaan melkein parisataa. Hän on osallistujamäärään tyytyväinen.
–Sanoisin, että tämä on sellainen keskiverto osallistujamäärä tällaisessa kansallisessa sprinttisuunnistuskilpailussa. Osallistujamäärä oli hyvä, kun otetaan vielä huomioon, että vielä ollaan kevättalvessa, ja kausi ei ole vielä kunnolla päässyt alkuun, hän sanoo.
Kilpailun osallistujien ikähaitari vaihteli kymmenestä yhdeksäänkymmeneen.
–Tämä laji liikuttaa kyllä vauvasta vaariin, Mäkinen tuumaa.
Tulokset:
H21 1. Fredric Portin, IF Brahe
D21 1. Maija Sianoja, MS Parma