Pääkirjoitus

Tämä asia ärsyttää monia suomalaisia

Miksi suomalaiset pitävät jäätelöstä? Asiantuntija kertoo syyn herkun valtaisaan suosioon. Tietoisku havahduttaa älylaitteen ruudulla.

Nytkö se on saatu selville? Palan halusta tietää. Klikkaan jutun auki. Luen uutisen. Artikkelin mukaan suomalaiset tykkäävät jäätelöstä, koska se on hyvää. Ei perkules, olipa turha juttu.

Jatketaan plaraamista. Silmään tarttuu uusi ujosti kysyvä otsikko. Oletko avannut ketsuppipurkkisi väärin? Tällä pienellä niksillä voit parantaa suoritustasi huomattavasti.

Uskoakseni kyllä minä kai ketsuppipurkin osaan avata. Olenko kuitenkaan asiasta täysin varma? Mitä jos olen tehnyt sen aina väärin? Jos en lue juttua, en varmaan saa ikinä tietää. Joudun elämään ikuisessa epävarmuuden kiirastulessa.

Uteliaisuus voittaa. Avaan linkin. Kerrohan vastaus asiaan. Ketsuppipurkki avataan korkista. Voi veljet, tekisitte parempia uutisia.

Parempi siirtyä somealustojen pariin. Mistä täällä tänään jupistaan? Lintu laulaa tsirp tsirp. Näytölle tarjotaan linkkiä, joka lisää suivaantumisen määrää hetkessä. Joku oman elämänsä someaktivisti on riehunut maailmalla sekä pahoittanut mielensä jostain turhasta.

Nyt on hermo pinnassa. Ei auta muu kuin laittaa julkaisu heti jakoon. Vihaisia kommentteja sekä postauksia perään. Saavat palvelun mainostajat mammonaa ja sovellus osaa jatkossakin suositella syötteeseeni vastaavaa pöyristyttävää sisältöä.

Milloin asiat muuttuivat niin, että suomalaisista tuli klikkiotsikoiden suurkuluttajia ja mielipiteiltään kärkkäitä hiekkalaatikkolaisia? Sylttytehtaan jäljet taitavat johtaa hetkeen, kun sosiaalinen media sai oikeuden päättää mitä uutisia luemme.

Entä miksi klikkiotsikoita tehdään? Taustamotiivina on raha ja elannon hankinta. Lehtien ostaminen vähenee. Ihmiset lukevat ennemmin netistä ilmaisia uutisia.

Ehkä osa sisimmässään myös haluaa lukea turhia uutisia. Mikäs sen parempaa kuin valittaa niiden turhuudesta. Saa kokea itsensä samalla älykkääksi.

Jos uutisista ei ole valmis maksamaan, yhden ärsyttävien klikkien alkutekijöistä voi nähdä itsestään. Otsikoista tehdään silloin jatkuvasti ärsyttävämpiä.

Mitä enemmän niitä on, sitä enemmän sappi kiehuu. Tämän myötä uutisista ollaan jälleen valmiita maksamaan vähemmän. Pyörä pyörii, vaikka hamsteri on kuollut.

Millä pelin saisi poikki? Seuraavan kerran klikkiotsikon kohdatessasi älä päästä itseäsi helpolla ja mieti, että jestas mitä humpuukia. Sen sijaan kysy itseltäsi: tulisiko lukea uutiset ilman suodattimia sekä algoritmeja luotettavista lähteistä? Pitäisikö maksaa siitä mitä luen ja tilata lehti?

Kuulostaa järkevältä. Täytyy mennä kertomaan väläyksestä heti kavereille. Mutta sitä ennen hetkinen, mitäs tuolla kirjoitetaan?

Oletko voidellut leipäsi aina väärin? Tässä siihen ainoa oikea tapa. Ota voita veitsellesi. Levitä voi leivän pinnalle tasaisesti.

Noinko se pitää tehdä? Tähän asti olen ottanut kimpaleen kädellä suoraan kirnusta ja haukannut siitä leivän kanssa vuorotellen. Oppia ikä kaikki.

Hermanni Sankelo

päätoimittaja

Turun ylioppilaslehti