Uutinen

Aurumilla osoitetaan mieltä – tempaus herättää opiskelijoissa ajatuksia puolesta ja vastaan

Turun yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijat valtasivat Aurumin aulan keskiviikkona 20. syyskuuta mielenilmauksellisista syistä. Protesti jatkuu yhä. Kuva: Helmi Henell.

Helmi Henell

Tiistaina 19. syyskuuta Helsingin yliopistolla se alkoi.

Heti seuraavana päivänä, keskiviikkona 20. syyskuuta Turun yliopiston ja Åbo Akademin opiskelijat valtasivat Aurumin aulan. Toimeentulostaan huolestuneet opiskelijat nousivat osoittamaan mieltään Orpon hallituksen kaavailemia leikkauksia vastaan.

Opiskelijavaltauksissa on leikkausten ohella otettu myös kantaa hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa vastaan. Valtaukset ovat levinneet oppilaitoksiin ympäri maan.

Turun yliopiston rehtori Jukka Kola ja Åbo Akademin rehtori Mikael Lindfelt ovat antaneet tukensa mielenilmauksen järjestämiseen. Aurumin tiloissa saa olla ja yöpyä, kunhan mielenosoitus sujuu rauhallisesti eikä vaikuta rakennuksen muuhun käyttöön.

Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) on todennut, että valtaajien tavoitteet ovat yhteneväisiä TYY:n poliittisen linjapaperin tavoitteiden kanssa.

Tänään keskiviikkona tulee täyteen kaksi viikkoa mielenosoittamista Aurumilla. Turun ylioppilaslehti kävi jututtamassa valtaajia alkuviikosta.

Aurumin aulassa vastaan tulee iso määrä banderolleja ja pahvikylttejä, joihin on kirjoitettu leikkauksia kritisoivia iskulauseita. Näpit irti asumistuista. Hyvästi hyvinvointi. Pääministerille hupitonni, opiskelijalta pois viimeinenkin onni.

Aulan pöydillä näkyy lautapelejä ja evästä. Naulakoiden vieressä näkyy muutama teltta. Osa valtaajista on yöpynyt yliopiston tiloissa.

Tunnelma on kaiken kaikkiaan rauhallinen. Mielenosoittajia on paikalla muutama. Moni istuu kuulokkeet päässä tietokone auki.

–Väki on ehkä vähän vähentynyt, ainakin näin päiväsaikaan, arvioi kulttuurihistoriaa opiskeleva Jenna Haanpää.

–Päivät ovat hiljaisempia, kun ihmiset ovat luennoilla, yhteiskuntatieteitä Åbo Akademissa opiskeleva Naava Lahtonen vahvistaa.

Hänen mukaansa ilta-aikaan väkeä on kuitenkin riittänyt. Aurumin tiloissa on järjestetty iltaisin valtaajien toimesta erinäistä ohjelmaa, kuten esimerkiksi keikkoja, keskustelutilaisuuksia tai lautapeli-iltoja.

Viime perjantaina pidetyt varjokirjamessut vetivät Lahtosen mukaan paikalle hyvin porukkaa.
Haastateltavat kehuvat valtauksella vallitsevaa henkeä.

–Kun ollaan yhteisellä asialla, näkyy se kyllä tunnelmassa, Haanpää sanoo.

Hallituksen suunnitelmista kritiikkiä saavat erityisesti asumistukeen suunnitellut leikkaukset sekä opintorahan indeksikorotusten jäädyttäminen seuraavaksi hallitus.

Indeksikorotusten jäädyttämisellä tarkoitetaan sitä, että opintorahan taso jäädytetään tämän vuoden tasolle vuosiksi 2024–2027.

Lahtonen lisää, että valtaajat ovat myös kansainvälisten opiskelijoiden puolella ja vastustavat lukukausimaksuja. Lisäksi valtaajat ovat hänen mukaansa huolissaan opiskelijoiden mielenterveydestä. Mielenterveyteen liittyviä palveluita tulisi parantaa.

Kaikki opiskelijat eivät ole yhtä mieltä valtaajien kanssa.

–Opiskelijoiden etu on yhteinen asia, mutta olisi hienoa, jos mielenosoittajat ymmärtäisivät sen, että kaikki opiskelijat eivät näe asiaa samalla tavalla tai allekirjoita valtaajien vaatimuksia, sanoo taloustieteen opiskelija Julia Siimento.

Siimennon mielestä on kuitenkin hienoa, että opiskelijat osoittavat kiinnostusta politiikkaan ja kansalaisaktiivisuuteen.

Siimennon mukaan mielenosoituksissa on puhuttu koulutusleikkauksista. Hän tahtoisi kuitenkin, että keskustelussa huomioitaisiin se puoli,  että yliopistojen rahoitusta ei olla leikkaamassa vaan tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden rahoitusta ollaan kasvattamassa.

–Opiskelijan toimeentuloa muutetaan lainapainotteisemmaksi ja tehdään indeksijäädytys. Se on ihan fakta, hän lisää.

Siimento toivoo, että mikäli mielenosoitukset jatkuvat, ne pysyvät rauhallisina ja että vuoropuhelua käydään puolin ja toisin.

Kauppatieteiden opiskelija Valtteri Vuori korostaa Siimennon tavoin sitä, että aktivismi ja mielenosoittaminen ovat hyviä ja hyväksyttäviä tapoja ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin.

–Vaikka olen valtaajien kanssa eri mieltä leikkauspolitiikasta, pidän hyvänä sitä, että opiskelijat uskaltavat tuoda tällä tavalla näkemyksiään esille.

Vuori sanoo kuitenkin pitävänsä valtaajien retoriikkaa aika ajoin kovana.

–Jos pääministeriä verrataan autoritäärisiin johtajiin tai hallituksesta puhutaan fasisteina, menevät siinä ehkä vähän puurot ja vellit sekaisin, hän sanoo.

Vuori pitää osaa hallituksen kaavailemista leikkauksista vallitsevassa taloustilanteessa välttämättöminä. Toisaalta osa leikkauksista, esimerkiksi asumistuen ansiotulovähennys ei saa hänen tukeaan.

Vuoren mukaan opiskelijan toimeentulo Suomessa on hyvällä tolalla, mikäli huomioon otetaan opintorahan lisäksi asumistuki sekä opintolaina hyvityksineen.

–Mieluummin itse velkaannun tutkinnon takia kuin että valtio velkaantuu sen vuoksi, Vuori sanoo.

–Optimitilanne toki olisi, että kukaan ei velkaantuisi.

Aurumilla Lahtonen sanoo, että valtaajat ovat saattaneet saada kummeksuvia katseita, mutta hän ei ole itse kokenut minkäänlaista ikävää kommentointia. Yliopiston henkilökuntaa on myös käynyt paikalla osoittamassa tukeaan opiskelijoille, mikä saa Lahtoselta kiitosta.

Haanpäälle kukaan ei ole suoraan tullut sanomaan mitään pahaa.

–Kyllä tuosta ruokajonosta on välillä kuullut, kun ihmiset ovat keskenään puhuneet. Valtaus on herättänyt neutraalia, positiivista ja negatiivista keskustelua, hän tiivistää.

Haastatellut mielenosoittajat eivät osaa arvioida, kuinka pitkään valtaus tulee vielä jatkumaan.