Kaupunki

Uusi opiskelija, nauti täysin rinnoin

Korkeakouluopiskelun alku voi tuntua epämääräiseltä ja oudolta, mutta niin se tuntuu muillakin. Kuva: Toimitus.

Julia Siimento

Valtavasti onnea, sinä uunituore opiskelija! Edessäsi on upea elämänvaihe, jonka tulet varmasti muistamaan vielä vanhoilla päivilläsi. Toivottavasti otat jokaisesta hetkestä ilon irti, tietenkin omalla tavallasi.

Yksi bilettää läpi opiskeluiden, toinen pänttää ja vetää vitosrivejä tenteistä, kolmas ryhtyy järjestöjyräksi ja verkostoituu minkä kerkeää. Useimmat ovat kuitenkin vähän sekoitus kaikkia edellä mainittuja ja tekevätkin vähän kaikenlaista. Onnistuvat, mokaavat, stressaavat, surevat, iloitsevat, tutustuvat, mutta ennen kaikkea, he oppivat.

Mitä yliopistossa sitten oppii? Lukemaan, laskemaan, kirjoittamaan? Ehkä tulkitsemaan lakitekstejä, koodaamaan, ratkaisemaan differentiaaliyhtälöitä tai puhumaan kiinaa?

Varmasti niitäkin, mutta paljon muita taitoja, joita on ehkä hieman hankalaa pukea sanoiksi. Varsinkaan silloin, kun niitä taitoja vasta oppii tai on juuri oppinut. Myöhemmin elämässä ne taidot tulevat kuitenkin todellakin hyötykäyttöön.

Yliopistossa tulet siis oppimaan myös sellaisia taitoja, jotka eivät välttämättä suoraan liity asiantuntemukseesi. Kiistämättä tärkeää toki on, että saat substanssia omasta alastasi. Sitä vartenhan olet alasi valinnut.

Silti kaiken sen valtavan tiedon lisäksi mitä kursseilla istuessasi ja tentteihin päntätessäsi omaksut opit myös itsestäsi ja suhtautumisestasi ympäröivään maailmaan. Voit oppia kuinka erilaisia ja persoonallisia ihmisiä samalla alalla saati koko kampuksella voikaan olla sekä kuinka heidän kanssaan tullaan toimeen.

Opit myös, millaisessa seurassa viihdyt ja millaiseen seuraan hakeudut mieluiten, kuinka priorisoidaan asioita tai kuinka sanot jollekin asialle ehdottomasti ein, mutta kuinka lähdetkin johonkin toiseen asiaan täydellä intohimolla mukaan.

Voit oppia, millaisia rajoja sinulla on, missä tilanteessa olet parhaimmillasi ja mitkä tilanteet taas eivät tunnu omalta jutulta. Opit siis valtavasti asioita, joita et varmasti ajatellut tulleesi yliopistoon ensisijaisesti oppimaan, mutta jotka valmistuttuasi ovat kultaakin kalliimpia sekä työurallasi että kaikessa muussakin elämässä.

Yliopistoon tullessa on tärkeää ymmärtää, että kaikessa ei ole, eikä voikaan olla vielä kovin hyvä. Asiaa ja opittavaa on maailma pullollaan.

Omien kehityskohtien tunnistaminen on äärettömän tärkeä taito maailmassa, jossa jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen ovat arvostettuja asioita. Siksi ei kannata kokea valtavaa pettymystä, jos huomaa olevan jossakin asiassa omasta mielestään ihan surkea. Ainakin silloin tietää, että siinä asiassa on kehittämisen paikka ja sitä voi lähteä työstämään.

Sama koskee opiskelumenestystä ja vaikkapa tenttejä. Jos tentistä saa hylätyn, tolpan tai muuten vaan omasta mielestään huonon arvosanan, voi se ärsyttää ja syystäkin. Lannistuminen on kuitenkin vihoviimeinen ratkaisu tilanteeseen.

Se, että jaksaa hetken harmittelun jälkeen ponnistaa itsensä ylös ja lähteä uuteen kamppailuun on parasta mitä voi itselleen tehdä. Luovuttaa ei kannata, sillä elämässä tulee mahdollisia luovuttamisen paikkoja jatkuvasti. Siksi sinnikäs tyyppi pärjääkin elämässä hyvin!

Itse asiaan, mitä asioita opiskelut aloittaessa on hyvä tietää?

Tutustu rohkeasti ja tukeudu opiskelukavereihin! Perehdytysviikot ja ensimmäiset opiskelukuukaudet ovat ihanaa, mutta myös raskasta aikaa. Tuntuu, että pitäisi olla koko ajan jossain ja uutta opittavaa on aivan valtavasti.

Muista, että kaikkea ei todellakaan tarvitse oppia, eikä jokaisen nippelitiedon tarvitse jäädä päähän. Ne samat asiat tulevat eteen myöhemmin monta kertaa ja tutoreilta ja opiskelukavereilta voi aina kysyä neuvoa.

Älä siis käytä aikaasi stressaamiseen siitä oletko varmasti oppinut mitä TYY tekee tai mistä löydät kaikki CampusSportin kuntosalit. Sen sijaan, koita panostaa ihmisiin tutustumiseen.

Tärkeä vinkki perehdytysviikoille ja ensimmäisille kuukausille opiskeluiden parissa onkin, että muihin tutustuminen todellakin kannattaa, vaikka sosiaalinen patteri voikin olla koetuksella. Stressata ei tarvitse, mutta kannattaa alusta alkaen tiedostaa, että ympärillä olevat ihmiset tulevat olemaan seuranasi tulevina vuosina ja siksi hyvien suhteiden luominen heihin on ensiarvoisen tärkeää. Paras keino onkin mennä ryhmäytymisiin ja tapahtumiin avoimin ja rohkein mielin mukaan.

Muista kuitenkin olla oma itsesi. Turha esittäminen vain kavereiden saamisen toivossa ei ole hyvä idea. Yliopisto on pullollaan erilaisia ihmisiä, ja omana itsenäsi oleminen on paras keino löytää mukava kaveriporukka ympärillesi.

Ei myöskään kannata huolehtia, jos tuntuu että ensimmäiset uudet kaverit eivät olekaan ihan parhaimpia tyyppejä, jotka olet koskaan tavannut. Tulet törmäämään uusiin ihmisiin vielä pitkän aikaa opiskeluiden alettuakin.

Kannattaa muistaa, että uudet kaverit ovat aivan yhtä jännittävässä tilanteessa ja uudessa ympäristössä kuin sinä. Siksi ajatusten vaihtaminen vertaistesi kesken on erittäin tärkeää, sillä se helpottaa jännittynyttä mieltä ja vähentää tiedon paljoudesta ja uudesta elämäntilanteesta koituvaa stressiä. Myös kysyminen on hyvästä – älä jää huoliesi kanssa yksin, vaan avaa suusi ja pohdi ääneen. Sitä paitsi todennäköisesti joku muukin on pohtinut juuri samaa asiaa kuin sinä.

Uusiin ihmisiin tutustuessa muista, että yliopistossa on paljon ja monipuolisesti tekemistä johon lähteä uusien kavereiden kanssa tai itsekseenkin. Turun yliopiston ylioppilaskuntaan kuuluu lähes 150 järjestöä: on aine- ja tiedekuntajärjestöjä, lukuisia harrastejärjestöjä sekä osakuntia, joista jokainen tarjoaa erilaista tekemistä opiskeluarjen piristeeksi.

Jos sinua kiinnostaa esimerkiksi jokin tietty urheilulaji, näytteleminen, laulaminen, lautapelit, politiikka, ruokakulttuuri, kirjallisuus tai vaikkapa bilettäminen on taattua, että tulet löytämään sinulle sopivaa tekemistä järjestöistä.

Yliopistolta löydät esimerkiksi CampusSportin tarjoamia liikuntamahdollisuuksia, useita kirjastoja, mahdollisuuksia kansainväliseen toimintaan, erinomaisia opiskelijaravintoloita ja vaikka mitä muuta. Tästä kaikesta tulet kuulemaan perehdytysviikkoina ja ensimmäisinä opiskelukuukausinasi paljon, joten älä stressaa kaiken oppimisesta. Kannattaa kuitenkin pysyä kuulolla, kun kuulet jotain itseäsi kiinnostavaa toimintaa, ja lähteä ehdottomasti moiseen mukaan.

Opiskelut lähtevät kyllä sujumaan. Jos jostain syystä eivät, niin aina on apua ja ratkaisuja tarjolla.

Olet varmaankin kuullut puhetta siitä, että yliopisto-opiskelu eroaa lukio-opinnoista ja vastuu opintojen etenemisestä siirtyy pääosin itselle. Tämä pitää täysin paikkansa. Yliopisto-opiskeluiden paras ja haastavin puoli onkin vapauden ja vastuun yhdistäminen.

On aivan ihanaa, että yliopistossa sinulla on niin paljon mahdollisuuksia valita millaisella opiskelustrategialla etenet ja mihin kurssiin panostat toista enemmän, mutta myös jännittävää, kun kukaan ei ole varmistamassa vierelläsi, että teet opintosi sopivassa tahdissa.

Tulet huomaamaan ensimmäisten opiskelukuukausiesi aikana millaista yliopisto-opiskelu onkaan. Toisille vapaus voi tuntua avartavalta ja heillä onkin heti tiedossa kuinka sitä hyödyntää ja millaisin opiskelutekniikoin lähteä liikkeelle.

Vapaus voi myös hirvittää, ja osa saattaa kokea opiskeluiden alun nihkeänä. Muista, että alku on usein kaikista haastavinta. Kun ajan kuluessa opit, millaiset opiskelutekniikat ja rutiinit sinulle sopivat kaikki muuttuu helpommaksi.

Opiskeltavat asiat voivat olla monimutkaisia ja niiden ymmärtäminen ei tapahdukaan vaivattomasti, mutta ahkera ja rutiininomainen opiskelu ovat siihen paras ratkaisu: opiskelukavereiden ja muiden tahojen tukea unohtamatta. Kannattaa muistaa, että aina ei tarvitse olla täydellinen. Joskus kurssin läpipääsy on aivan riittävä suoritus. Vitosta ei tarvitse ryhtyä tavoittelemaan.

Koska itsenäisyys ja vapaus korostuvat tulevissa opinnoissa, onkin tärkeää osata rutiinien ja aikatauluttamisen taidot. Paperisen tai sähköisen kalenterin käyttöönotto kannattaa, mikäli et sitä vielä ole tehnyt.

Esimerkiksi lukusuunnitelman tekeminen ennen tenttiviikkoja voi olla hyvä idea. Kannattaa tutustua erilaisiin oppimisvälineisiin. Netti on nykyisellään pullollaan esimerkiksi erilaisia oppimissovelluksia, jotka tekevät oppimisesta tehokkaampaa. Porukalla opiskelemista kannattaa hyödyntää, sillä mikäs sen mukavampaa kuin istahtaa uusien opiskelukavereiden kanssa kahvikupposen äärelle pohtimaan luennolla käytyjä asioita yhdessä.

Tämän lisäksi levon merkitys on valtavan tärkeää. Mielenterveysongelmat ja loppuunpalaminen ovat suoritusyhteiskuntamme surullisia sivutuotteita. Ne taklataksemme on ehdottoman tärkeää painottaa levon, vapaa-ajan ja rauhoittumisen roolia arjessa.

Muista pitää kiinni harrastuksistasi ja jätä kalenteriisi tilaa myös pelkälle olemiselle. Arjen kiireen keskellä on hyvä toisinaan hengähtää ja pysähtyä pohtimaan mitä kaikkea viime aikoina onkaan ehtinyt tapahtua.

Puhelimen sulkeminen on toisinaan todella tärkeää, jotta saat rauhoitettua mielesi jatkuvalta ärsyketulvalta. Pidä myös kiinni hyvistä yöunista. Vähäiset yöunet saavat ihmiset ärtyneiksi ja oppimiskykykin heikentyy. Älä siis luista näistä arjen tärkeistä osasista liiaksi. Se voi kostautua myöhemmin.

Muista opintoja suorittaessasi mahdollisuus monipuolisuuteen. Yliopistossa voit koostaa tutkintosi erilaisista opinnoista eli sinun ei yleensä tarvitse keskittyä vain omaan oppiaineeseesi.

Turussa on valtavasti valinnanvaraa. Voit lukea itsellesi esimerkiksi sivuaineen tai tehdä muita monitieteisiä opintoja itseäsi kiehtovista aiheesta. Voit innostua kielten opiskelusta ja poimia itsellesi kieliopintoja jopa kymmenien kielten valikoimasta. Vain taivas on rajana itsesi sivistämisessä. Innostu siis sinua kiehtovista oppiaineista ja osallistu erilaisille kursseille rohkeasti.

Vastuu opintojen etenemisestä voi ahdistaa ja pelko esimerkiksi valmistumisen pitkittymisestä on yleinen, vaikkakin monesti ohimenevä huoli opiskelijoilla. Yliopistolla on onneksi runsaasti apua tarjolla niin opiskeluhaasteisiin kuin myös terveydellisiin huoliin.

Mikäli kohtaat moisia haasteita, kannattaa rohkeasti ottaa näihin tahoihin yhteyttä. Yliopistolla sinua palvelevat muun muassa opintopsykologit, oppilaitospapit, työelämäpalvelut, omaopettajat ja muu oppilaitoksesi henkilökunta, opiskelijatuutorit ja Mielen Päällä -hankkeen tukiopiskelijat.

Voit matalalla kynnyksellä hyödyntää Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön palveluita, jotka kustannat itsellesi lukukausittain Kelalle maksettavalla terveydenhoitomaksulla.

Pidä siis mielessäsi ainakin opiskelukavereiden tärkeys, innostavat harrastus- ja järjestötoimintamahdollisuudet, rutiinien sekä levon merkitys, saatavilla oleva tuki ja opintojen vapauden ja vastuun yhdistämisen taito, niin tulet pääsemään jo pitkälle.

Kaiken tämän lisäksi ensisijaisen tärkeää on kuitenkin muistaa nauttia. Edessäsi on elämänjakso, jona luot muistoja kehittäen itseäsi lukuisin eri tavoin.

Nautit vielä hetken ajasta, jolloin ei tarvitse stressata työelämästä. Kun olet päässyt sisään hakijamäärällä laskettuna Suomen toiseki suosituimpaankorkeakouluun, voit olla itsestäsi ylpeä. Olet ansainnut paikkasi opiskelijana Turun yliopistossa. Edessäsi siintävät ainutlaatuiset ja ikimuistoiset kokemukset.