Tiede

Markettisimat testissä

Turun ylioppilaslehden asiantuntijaryhmä testasi viittä kaupoissa myytävää valmissimaa. Arviot vaihtelivat järkytyksestä vuolaisiin kehuihin.
Turun ylioppilaslehden asiantuntijaryhmä testasi viittä kaupoissa myytävää valmissimaa. Arviot vaihtelivat järkytyksestä vuolaisiin kehuihin. Kuva: Toimitus.

Toimitus

Simatestin täysin mielivaltaisesti valitun asiantuntijaraadin muodostivat Turun yliopiston ylioppilaskunnan vappusektori eli Anton Kultanen ja Aino Rönkä. Tieteellisempää näkemystä kokoonpanoon toi elintarvikekehityksen opiskelija Malviina Nikola.

Simojen testitilana toimi funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen aistilaboratorio. Kyseessä on Turun yliopiston alaisen tutkimuskeskuksen tila, jossa toteutetaan aistinvaraisia arvioita.

–Täällä ihmiset arvioivat erilaisia tuotteita. Jos vaikka jotain tuotetta halutaan testauttaa, tänne voidaan kutsua virallisia raatilaisia testaamaan, Nikola kertoo.

Nikolan mukaan tulokset testeistä vaihtelevat suuresti. Välillä tulee täysiä yllätyksiä, joskus ennakko-olettamukset pitävät paikkansa. Tulevaa testiä ennen Nikola mainostaa vielä Turun yliopiston kemistien omaa simaa.

–En usko, että mikään valmissima tulee pärjäämään sille, mutta uskon, että eroja simojen välillä tullaan näkemään erityisesti hapokkuudeen ja sitruunanaromin suhteen.

Myös vappusektorin edustajat kertovat tehneensä simaa jo muutama kuukausi sitten. Tämä vaikuttaa luonnollisesti riman asettumiseen tulevassa arvioinnissa. Kultanen uskoo siman ikonisen aseman suomalaisessa keväässä perustuvan sen väriin.

–Sima on mielestäni vapun värinen, Kultanen tarkentaa.

Viereinen asiantuntijaraadin edustaja huomauttaa testissä olevien simojen olevan kaikkien erilaisia väreiltäään.

–No tuo vaalein väri, Kultanen tarkentaa.

Koe toteutettiin numeroimalla simat ja kaatamalla ne anonyymeihin numeroituihin kuppeihin. Simoja maisteltiin yksi kerrallaan. Raatilaisia pyydettiin antamaan mielipiteensä mausta ja koostumuksesta sekä kouluarvosana simalle. Arviointijärjestys testissä oli Kultanen, Rönkä ja Nikola.

1. Mehukatti Sima

Ensimmäisenä testivuorossa oli Mehukatti Sima. Ensituntemukset olivat miellyttävät ja limumaiset. –Makua ei ole liiakseen. Keväinen, mutta myös vähän katkuinen. 6.

–Tosi vahva sitruunan maku, mutta silti tosi makea eikä niin hapokas. Menisi ihan sitruunalimpparista, mutta ei simasta. 5.

–Sitruunalimpparista tää olisi täydellisyyttä hipova. Simana tästä puuttuu sellainen siman tietty ominaispiirre. 5.

2. Kaskein juhlasima

Toisessa mukissa tiedossa oli Kaskein juhlasimaa.

–Huomattavasti hienostuneempi kuin ensimmäinen. Tässä on sellainen sokerin aiheuttama maku. Musta tuntui, että tämä ei ollut yhtä hapokas kuin ykkönen. Tää on selkeästi aikusempaan makuun. Tuoksu oli herkullinen. 7.

–Tosi pehmeä. Tulee mieleen kaverini tekemä sima. Annan tälle täyden arvosanan. 10.

–Tämä maistui käymisreaktiolla valmistetulle simalle. Uskon, että sitä on hieman hiilihapotettu lisäksi. Sitruunanmaku jäi puuttumaan ja ehkä vielä vähän liian makeeta. 9.

3. Marlin perinteinen sima

Kolmas arvioitava kohde oli Marlin perinteinen sima.

–Poikkeuksellisen pistävä tuoksu ja maku joka hyökkää kielelle. Toisin kuin ensimmäiset tämä oli aggressiivinen maussaan. En tiedä pidänkö siitä vai en. Luulen, että tämä on hidas lämmittäjä. Jos juo lisää saattaa maku parantua. 7.

–Mielestäni tosi samanlainen kuin ensimmäinen. Samanlainen sitruunanmaku. Ainut ero on se, että oli pehmeämpi kuin ensimmäinen. Ei tullut vappua. 6.

–Musta tuosta puuttui lähes täysin maku. Se tuli vasta jälkimakuna. Sitruuna jää vähän kielelle. Se on toisaalta aivan hyvä, koska siellä kävi hiivainen sivumaku. Luultavasti tässä on käymisreaktiota takana, mitä kaikissa kaupan simoissa ei todellakaan ole. Ei vakuuttanut. 4.

4. Rainbow Sima

Neljantenä vuorossa oli Rainbow Sima.

–Nyt on kyllä pakko sanoa, että oli siellä jokin sitruunainen maku, mutta lähinnä tuo maistuu liuotetulta fariinisokerilta. Haju ja maku epämiellyttäviä. Kuin mutainen autonrengas tulee mieleen. Ehkä jos joku tykkää näin sokerisesta mausta, niin hänelle vähän parempi. 4.

–En tunnista simaksi. Ehkä jos vappuna juo ja ei ole verrannut mihinkään, niin silloin voisi mennä simasta. Ei maistu ollenkaan samalta kuin muut. Vastakohta toiselle. 4.

–Maistuu siltä, että simaprosessi on aloitettu ja sinne veteen on vihdoin saatu fariinisokeri liuotettuu ja pari sitruunan kuorta laitettuu, mutta jätetty sitten siihen. En ollut oikeastaan edes ihan varma mitä join. 4.

5. Poikain parhaat käsityöläissima

Viidentenä raadille tarjoiltiin Poikain parhaiden perinteistä käsityöläissimaa.

–Mielenkiintoinen. Samankaltainen kuin kolmonen. Paljon juodessa saattaisi maku kasvaa ja parantua kun siihen tottuu. Tässä maistuu makeutta ja sitruunaa. Saattaa olla myös muita mausteita. En tiedä, että mitä, mutta jotain siinä on. 6.

–Mulla meni pasmat sekaisin edellisestä. Muihin verrattuna aivan siman makuista. Aika neutraali 7.

–Alusta alkaen miettinyt mikä täällä haisee hiivalle. Nyt se löytyi. Tää haisee hiivalle ja maistuu hiivalle. Pientä makeutta. Enemmän simaksi lasken kuin monet muut, mutta ei mun mielestäni hyvä ollut. Vaikuttaisi, että tässä on paljon happoja ja kuplia, mutta sitten se olikin tasaisen tuntuista suussa. 6.

Yhteenveto

Kaikkien testien jälkeen raadilta pyydettiin yhteenvetoa koko testistä. Suosikki ja heikoiten pärjännyt erottuivat selkeästi.

–Nelonen (Rainbow) oli ehdottomasti huonoin. Fariinisokerivesi, ei sitä simaksi voi sanoa. Sanoisin mututuntumalta kakkosen (Kaskein juhlasima) olleen paras. Pienellä varauksella voin sanoa, että kolmosta jos juo lisää, niin se saattaa yltää huippuun. Ilman totutteluja kuitenkin kakkonen.

–Kakkonen oli paras. Sanoin heti alussa, että tätä paremmaksi tuskin tulee menemään. Se oli selkeästi paras ja huonoin nelonen.

–Samalla kannalla. Kakkonen paras. Se maistui oikealta simalta. Se maistui siltä, miltä itse tehty sima maistuu. Nelonen maistuu siltä, että unohdit tehdä siman loppuun ja unohdit lisätä sinne puolet raaka-aineista. Se saa heikoimman paikan.