Mielipiteet

Kolumni: Kiinnostaako raha ja valta?

Kirjoittaja on valmistunut, mutta ei voi vastustaa kiusausta räntätä koulutuspolitiikasta.

Veera Semi

Kumpaakin olisi tarjolla hallinnon opiskelijaedustajille eli hallopedeille. Pestiin pääsee nollabudjetilla ja hyvin vähäisellä kilpailulla, sillä tehtävä ei opiskelijoita kiinnosta.

Yliopiston kolmikanta tarkoittaa, että johtokunnissa ja työryhmissä kolmella ryhmällä eli opiskelijoilla, professoreilla ja muulla henkilöstöllä tulee kaikilla olla edustus.

Hallopedit ovat opiskelijoiden paras palautekanava. Proffat eivät käy Naturan vessassa lukemassa seinäkirjoituksia, mutta he kuuntelevat työryhmän opiskelijaedustajaa.

Paikat työryhmissä ja johtokunnissa eivät ole tyhjillään, mutta hakijoita voisi olla enemmän. Koronan jälkimainingeissa opiskelija-aktiivien kapea joukko on käynyt entistä laihemmaksi.

Typerä käytäntö opinnoissa on helpompi kärsiä kuin yrittää muuttaa. Hedelmistä ei tavoiteaikojen paineissa ehdi itse nauttia.

Suomalaiset äänestävät innokkaimmin presidentinvaaleissa ja vähiten aluevaaleissa, vaikka presidentin kosketus yksittäisen ihmisen arkeen on ohut. Sote-palveluita taas tarvitsevat liki kaikki jossain vaiheessa.

Hallopedien kanssa on hiukan sama juttu. Pesti ainejärjestön tapahtumavastaavana on opiskelijayhteisössä näkyvämpi ja sisältää enemmän glamouria kuin yliopiston kokoushuoneet.

Legendaaristen pikkujoulujen jälkeen kiitoksia satelee. Hallopedejä taas muistaa korkeintaan tiedekuntajärjestön kopo.

Sanon sen suoraan: siellä työryhmissä kannattaa istua ja monesta syystä. Ensinnäkin yliopiston henkilökunta janoaa opiskelijoiden mielipiteitä. Heille kokouspöytä on luontevin reitti kuulla näkemyksiä.

Olemalla aktiivinen johtokunnissa ja työryhmissä saa hiljaista tietoa, jolloin asioihin voi vaikuttaa oikealla hetkellä. Opiskelijat ovat täysivaltaisia jäseniä näissä elimissä, minkä vuoksi he voivat myös itse nostaa asioita esityslistoille ja keskusteluun. Päätöksiin on usein helpointa vaikuttaa valmisteluvaiheessa. Ei slloin, kun nuijaa on jo napautettu.

Näitä tehtäviä mainostetaan aina CV-merkinnöillä. Se ei ole täyttä pötypuhetta. Alumnina olen päässyt maistamaan työelämää ja voin kertoa, että siellä sitä vasta rakastetaan työryhmiä.

On myös hauskaa juoda bisse proffan kanssa tiedekunnan suunnittelupäivän päätteeksi. Suomi on pieni maa. Ympäri mennään ja yhteen tullaan.

Harvalla opiskelijalla on liikaa rahaa tai valtaa. Ensi syksynä haetaan taas uusia hallopedejä. Ota mahdollisuus vastaan, kun sitä tarjotaan. Luultavasti kädenjälkesi säilyy opetussuunnitelmissa kauemmin kuin ainejärjestön perinteissä.