Tiede

Mika Aaltola: Opiskelijoiden päättäväisyys keskeistä nykyisessä turvallisuustilanteessa

Suomen ulkopoliittisen instituution johtaja, politiikantutkija ja dosentti Mika Aaltola toivoo, että opiskelijat muistavat pitää mielen ankkuroituna kriisien keskellä.

Toimitus

Syksyn opinnot alkavat edellisiin vuosiin verratuna hyvin poikkeuksellisessa geopoliittisessa tilanteessa. Suomen lähettyvillä on käynnissä laajamittainen sota, joka on hyvin kourintuntuva ja herättää paljon ajatuksia.

Suomen ulkopoliittisen instituution johtajan Mika Aaltolan mukaan sota on ilmiö, joka pyrkii arjen ja rauhan hajottamiseen. Aaltola on ollut läpi kriisitilanteen mukana suomalaisen turvallisuuskeskustelun myrskyn silmässä. Suomen turvallisuuden tilassa kansan tahtotila on tullut hänestä selväksi.

–Kun katsoo mielipidetiedustelujen jakaumaa, niin kaikki ikäryhmät olivat samaa mieltä Suomen viemisestä Natoon. Päästiin eroon siit eipäs juupas-keskustelusta, joka oli aika tunkkaista identiteettikeskustelua, Aaltola kertoo.

Aaltolan mukaan Nato-jäsenyys on Suomelle iso muutos identiteettiin.

–Saadaan osviittaa siitä, missä Suomi makaa. Me tiedämme sen, että jos Venäjä olisi onnistunut Ukrainan hallinnon kaatamisessa muutamassa päivässä, niin siellä listalla olisi ollut sitten muita maita, Aaltola muistuttaa.

–Ymmärrän täysin, että suomalaiset heräsivät tässä tilanteessa, Aaltola jatkaa.

Suomalaiset opiskelijat ovat seuranneet tapahtumia Ukrainassa aktiiviesti. Aaltolan mukaan tärkeä asia, johon opiskelijoiden tulee keskittyä tulevina kuukausina on arki itsessään. Ystäviä tulee tavata ja luennoilla käydä eikä antaa sosiaalisen median sisältöjen häiritä.

–Arjen päättäväisyys on tärkeintä. Tulevaisuuden asiantuntijoina opiskelijoiden kannatta aloittaa päivänsä olemalla kärryillä siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Kuten olemme huomanneet, asiat vaikuttavat toisiinsa, Aaltola toteaa.

Aaltola mainitsee esimerkkinä Ukrainassa alkaneen sodan vaikutukset maailman ruokakriisiin, tilanteen aikaansaamat muutokset energian hintoihin sekä lännen asettamat sanktiot Venäjälle.

–Tämä monisyinen vyyhti antaa kaikille tieteenaloille analyysin tarvetta siihen, mitä tämä tarkoittaa, Aaltola sanoo.

Aaltola arvioi, että lukuvuoden päättyessä tilanne Ukrainassa on edelleen vaikea. Hän uskoo, että sotaa seuraa konflikti eikä usko rauhaan päästävän toukokuuhun mennessä.

–Jos aselepo saadaan, niin hyvä. Valitettavasti nekin ovat sitten vaan episodeja, joissa osapuolet varustautuvat seuraaviin vaiheisiin, Aaltola valottaa.

–Sodassa pysyvä rauha vaatisi Venäjältä perusteellista asennmuutosta. Kaikkihan on kiinni Venäjästä. Pitkä konflikti tulee vaikuttamaan elämään taloudellisesti ja poliittisesti tuottaen levottomuutta, Aaltola kommentoi.

Kaikki tämä vahvistaa Aaltolasta sitä, että mieli tulee pitää ankkuroituna ja strateginen päättäväisyys täytyy muistaa jatkossakin.

–Ei anneta Venäjälle mahdollisuutta sotkea asioita. Ensi keväänä on muun muassa tiedossa eduskuntavaalit. Käydään siisä äänestämässä. On tavattoman tärkeää, että nämä asiat sujuvat, Aaltola päättää.