Mielipiteet

Miksi ylioppilaskunta vastustaa vapaata tiedettä?

Suurvaltakilpailun arvioidaan kiristyvän tulevina vuosikymmeninä. Kansainvälinen yhteistyö on yliopistoille tärkeää ja välttämätöntä. Sinisilmäisyyteen ei ole kuitenkaan varaa.

Neuvostoliiton hajottua 1992 puhuttiin historian lopusta. Olihan länsimaalainen demokratia yhteiskuntaratkaisuineen ja arvoineen voittanut, demonstroiden kiistattomasti maailmalle, että oli vain ajan kysymys, milloin muutkin tulisivat järkiinsä ja valitsisivat demokratian.

Venäjän ja Naton pysyvä yhteisneuvosto luotiin 1997, Kiina liittyi maailman kauppajärjestöön 2001. Kaikki näytti menevän suunnitelman mukaan. Mitä läheisempää yhteistyötä tehtiin, mitä enemmän ystävyyskaupunkeja ja kulttuurivaihtoa oli, sitä nopeammin sääntöperustainen maailmanjärjestys ja sen tuoma pysyvä rauha leviäisi. Vapaudesta tuli oletettua, avoimuudesta itseisarvo ja keskinäisriippuvuudesta vakauden tae.

Tieteellisen tutkimuksen perusperiaatteisiin kuuluu tieteen vapaus ja avoimuus. Yliopistoautonomia perustuu sille ajatukselle, että tieteen täytyy olla politiikan yläpuolella ja sen ulottumattomissa. Tieteen tulisi aina, kaikissa tilanteissa pyrkiä totuuteen ja tutkitun tiedon avulla palvella ihmiskuntaa. Avoimuus on tämän tavoitteen saavuttamiseksi välttämätöntä, uusimman tiedon kaikkien saatavilla – ja kaikkien kritisoitavissa. Miksi ylioppilaskunta sitten haluaa politisoida tiedettä ja riistää avoimen tieteen tuomat edut yhteiskunnalta? 24 helmikuuta 2022 Venäjän joukot hyökkäsivät Ukrainaan. Yli kymmenen vuoden jatkuvasti kasvaneesta aggressiosta huolimatta tämä tuli kaikille yllätyksenä. Vapaaseen, avoimeen ja vakaaseen kansainväliseen ympäristöön tottuneet eivät kaikista merkeistä huolimatta voineet kuvitella, että näin kävisi.

Tieteellinen yhteistyö perustuu sille olettamalle, että monikansallisissa ja moniäänisissä työryhmissä kaikki osapuolet tuovat pöytään oman osaamisensa ja näkemyksensä, johtaen monipuolisempaan ja laadukkaampaan keskusteluun, ja siten laadukkaampaan lopputulokseen. Tämän laadukkaan lopputuloksen on kuitenkin tarkoitus palvella yhteiskuntaa, ei tehostaa sen pahimpia rikoksia itseään kohtaan.

”Suomalaiset korkeakoulut saattavat tietämättään osallistua Kiinan sotavoimien kehittämiseen tai ihmisoikeusloukkausten edistämiseen” kirjoitti Yle 31 tammikuuta, kuukausi sen jälkeen, kun OKM oli varoittanut yliopistoja, ettei Kiina jaa suomalaisten yliopistojen arvoja ja käyttää tiedettä omien ideologisten tavoitteidensa edistämiseen. Suojelupoliisi oli ennen tätä varoittanut yliopistoja lukuisia kertoja tutkijoidensa kytköksistä valtiollisiin toimijoihin.

Kehottamme yliopistoja kaikkialla tarkastelemaan kriittisesti yhteistyökumppaneitaan ja projektejaan. Naiiviuden tuomat haitat ovat kiistattomat ja niistä on varoitettu useita kertoja. Yliopistojemme tehtävä on edistää vapautta, ei edistää kansanmurhaa tai joukkotuhontaa.

Tuomas Alm

hallituksen jäsen

Turun yliopiston ylioppilaskunta

Turku